EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

China: 2.500 de corupţi expuşi la Shenzen

Autorităţile chineze au recunoscut că în Republica Populară corupţia este o problemă „foarte gravă”, ce reprezintă o „ameninţare la adresa legitimităţii Partidului Comunisť’. Campania anti-corupţie a fost lansată de însuşi premierul Wen Jiabao. Guvernul a luat mai multe măsuri pentru eradicarea fenomenului.

În afară de condamnarea la pedeapsa capitală a unor personalităţi corupte, în oraşul Shenzhen a fost amenajată o expoziţie ce înfăţişează peste 2.500 de chipuri de chinezi corupţi. Totodată, guvernul a decis încetarea practicii „cumpărării de ştiri” adoptată de numeroase companii, informează revista Panorama în ediţia de luni (16 mai 2011).

Autorităţile chineze au confirmat pedeapsa cu moartea pentru Xu Zongheng, 56 de ani, fostul primar al oraşului Shenzhen, vinovat de a fi luat mită cinci milioane de dolari. Pentru a evita ca populaţia să uite că de data aceasta Beijingul este ferm hotărât să eradicheze fenomenul corupţiei la scară naţională, tot la Shenzhen, capitala provinciei Guangdong, a fost amenajată o expoziţie ce expune peste 2.500 de chipuri de chinezi necinstiţi, o colecţie care este actualizată din timp în timp în conformitate cu noile condamnări. Ultimul tablou va fi cel al lui Zongheng.

Guvernul a decis totodată să considere ilegal obiceiul multor companii de a „cumpăra ştiri” în presa naţională, descurajând „practica tradiţională” de a include în dosarele pregătite pentru mass-media, cu prilejul conferinţelor de presă, şi „plicurile roşii”, „hongbao”, cu bani. În pofida faptului că s-a tolerat până de curând această practică, acum temerea este că, în virtutea unei expuneri mai mari la nivel internaţional, prin a continua să ofere „contribuţii pentru a solicita o acoperire mediatică pozitivă”, multe companii chineze pot pune în stânjeneală ţara, confirmând faptul că corupţia din interior este de acum o plagă endemică. Panorama ţine să precizeze că eradicarea practicii „articolelor cumpărate” nu merge însă în pas egal cu interesul de a elimina o altă practică, cea rezervată reporterilor pentru a-i împiedica să se ocupe de faptele considerate „sensibile” de regim.

Artiştii de la Shenzhen implicaţi în pictarea feţelor chinezilor corupţi, coordonaţi de „artistul¬regizor” Zhang Bingjian, ar adăuga şi alte portrete de oameni influenţi din partid la cele 2.500 de exponate, potrivit publicaţiei italiene. Acest număr i-a uimit chiar pe autori, care nu şi-au imaginat niciodată că, săpând în lumea ilegalităţii extrem-orientale, vor găsi atât de multe personalităţi de pictat.

Astăzi, grupul de artişti, care pentru moment se limitează la a expune în stradă identităţile incriminate, speră ca această campanie anti-corupţie lansată de premierul Wen Jiabao în persoană, îi va ajuta să găsească un spaţiu mai instituţional pentru lucrările lor. Aceasta şi pentru că, în mod evident, dacă partidul s-ar fi opus iniţiaţivei ar fi găsit deja o modalitate de a o suprima, subliniază Panorama. Este posibil însă să considere util să o sprijine, pentru a expune o reprezentare figurativă în măsură să explice victoria finală în campania împotriva funcţionarilor vicioşi, care va fi câştigată doar atunci când nu vor mai fi chipuri de pictat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata