Cine este turcul care a vândut României 200 de milioane de flori

– A fost isteţ şi s-a îmbogăţit din florile oferite româncelor. Numele lui e Mehmet Songur, locuieşte în Antalya şi a ştiut să profite de faptul că România importă anual cel puţin 175 de milioane de flori, bună parte dintre acestea provenind din Turcia, în timp ce producţia internă reprezintă mai puţin de un sfert din consumul total, scrie [block]0[/block]

Afacerea cu flori a familiei Songur a început în 1988 când tatăl lui Mehmet a construit un mic solar de 1.500 mp: „Tata a văzut că e o treabă mai curată, nu ca legumele. Pe atunci puţină lume creştea flori. Eu aveam doar 19 ani şi munceam ca salahor: plantam, tăiam şi împachetam firele, încărcam camioanele. Doi ani mai târziu ne-a venit ideea să exportăm flori”.

În ‘90, familia Songur şi-a făcut o firmă de export către Anglia, ajungând ca în 1995 să trimită săptămânal câte 4-5 tiruri de garofiţe atât din producţie proprie, cât şi cumpărate de la alţi florari. Apoi au început să-i caute florarii de la Piaţa Coşbuc din Bucureşti şi Mehmet a renunţat la contractele cu britanicii:
„Transportul nu s-a făcut direct în România, pentru că pe atunci graniţele erau mult mai restrictive. Noi duceam florile la graniţa cu Bulgaria. Acolo ne aşteptau camioane din România şi schimbam florile dintr-un vehicul în altul. Din 2000 am început să trimitem noi florile, cu tirul nostru, la Piaţa de Flori”, povesteşte Songur.

„În prezent, mai deţin doar 2,4 hectare de flori şi am 10 angajaţi. În urmă cu un an aveam la fermă 12 hectare cu flori, de 4,5 ori mai mult. Înainte de criza economică, cel mai bine în România mergea garoafa. Peste tot, la evenimente, se foloseau garoafele. Acum sunt folosite mai mult la sărbătorile de la cimitir, pentru coroane. Nu mai e ca-n timpurile bune, când săptămânal trimiteam câte 2-3 tiruri”, spune omul de afaceri.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.