EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Cum ne-au scumpit americanii mâncarea şi benzina

1

– Federal Reserve, banca centrală a SUA, a pompat trilioane de dolari proaspăt tipăriţi în economia americană de la începutul crizei. Efectul inflaţiei de bani s-a văzut în preţurile alimentelor şi petrolului care au explodat, aducând mişcările de protest din lumea arabă.

În 2009, administraţia Obama a derulat un program intensiv de stimulare a economiei (de natură keynesiană), în valoare de 787 miliarde dolari. Banii au mers fie în scutiri de taxe fie în programele sociale, de educaţie şi cercetare şi de infrastructură ale SUA. Banii cheltuiţi până acum se pare că nu au fost însă suficienţi pentru a determina o creştere economică susţinută. Datele oficiale arată că au fost create 510.000 locuri de muncă, cu preţul agravării problemelor fiscale ale SUA, care au ajuns la un un deficit fiscal şi o datorie publică record.

De asemenea, dolarul american s-a depreciat după creşterea cantităţii de bani şi investitorii s-au orientat spre bursele de mărfuri, scrie Money.ro.

Trebuie precizat că dolarul american este principala monedă de rezervă a lumii şi principala monedă de tranzacţionare a mărfurilor. Preţurile grâului, orezului, aurului sau petrolului sunt stabilite în dolari. În mod normal, dacă o monedă precum dolarul se depreciază faţă de alte monede atunci puterea de cumpărare a acelor monede creşte raportat la produsele ce sunt cotate în dolari.

Totodată, un raport al Băncii Mondiale (BM) referitor la „noua economie mondială”, arată că dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional va lua sfârşit până în 2025, pentru a lăsa locul unui sistem tripolar, format din moneda americană, euro şi yuanul chinezesc . „Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar internaţional este un sistem multiplu de valute, centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului”, anticipează autorii raportului.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
 1. Adrian Toader-Williams spune

  Excesul Consumului de Bunuri Materiale, Resurse Naturale Sunt Cauza Principala a Crizei Economice si a Problemelor Ecologice la Nivel Global

  Dupa cum am prezentat in lucrari publicate referitor la Human Mind (liber accesibile in urma unei simple cautari pe Google), criza economica cu cea ecologica sunt interdependente iar ce avem in fata noastra este un munte de probleme care nu pot fi depasite decat in urma unei reglari severe a comportamentului uman (de la fumat, alimentatie ne-echilibrata pana la masini de lux, avioane personale si intretinerea unor conflicte armate).

  Tiparirea banilor reprezinta un „branci economic”, un pas greoi inainte dar numai pentru un moment. Educatia este cheia.

  De asemenea, sanatatea publica (obezitatea, diabetul) are un rol profund iar quantificarea problematicilor adanceste aspectul inflationist al economiei globale care si-a pierdut controlul.

  Trebuiesc observate valorile Non-Monetare pentru a stavili avalansa si repet, lipsa de educatie sta la baza echilibrului de mult pierdut.

  Acad. Adrian Toader-Williams

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.