Directoarea MNAR, Roxana Theodorescu, decorată de ambasadorul Franţei cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer

0

Directoarea Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, Roxana Theodorescu, a fost decorată, marţi seară, de ambasadorul Franţei, Henri Paul, în cadrul unei ceremonii găzduită la sediul misiunii diplomatice, cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer pentru „meritele considerabile la structurarea schimburilor artistice dintre Franţa şi România”.

„Sunteţi chiar un simbol al culturii române (…) Aţi organizat peste 200 de expoziţii ale artiştilor români în străinătate, ceea ce face din dumneavoastră nu numai una dintre cele mai bune cunoscătoare ale picturii române, dar şi o ambasadoare a culturii. Calitatea cooperării dintre MNAR, ambasada noastră şi instituţiile culturale franceze a permis, de fapt, organizarea unor numeroase expoziţii care s-au bucurat de un mare succes la publicul român”, a spus ambasadorul Henri Paul.

El a amintit de expoziţia „Ombres et lumieres” inaugurată de ministrul culturii Renaud Donnedieu de Vabres, expoziţiile deosebit de frumoase consacrate lui Bourdelle şi pictorilor români din Bretania, deschiderea la 30 noiembrie 2007 a spaţiului atelier de descoperire a lui Brâncuşi realizat de serviciul „jeune public” al Centrului Pompidou, organizarea în toamna lui 2008, cu ocazia preşedinţiei franceze a UE, a unei expoziţii de desene italiene conservate la muzeul Luvru şi a expoziţiei „Napoleon III şi Principatele Române” în parteneriat cu Domaine-musee din Compiegne, precum şi o mare expoziţie de costume prezentate în operele ruse împrumutate de la Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins, dar şi expoziţia actuală consacrată simbolurilor Republicii Franceze.

„Tradiţia francofilă a României a fost dintotdeauna dusă de personalităţi ca dumneavoastră şi era deci pe deplin justificat să vi se aducă mulţumiri”, a conchis ambasadorul Henri Paul elogiul adresat Roxanei Theodorescu.

De asemenea, aceasta a menţionat că expoziţiile dedicate culturii franceze vor continua la MNAR, pentru sfârşitul acestei an fiind în proiect o expoziţie dedicată tapiseriilor goblin din secolele XVI-XVIII, realizată împreună cu Le Mobilier national.

„Publicul român cunoaşte şi apreciază cultura franceză, ceea ce explică şi marele succes de care s-au bucurat aceste expoziţii.

Sperăm să mai organizăm astfel de expoziţii care oferă posibilitatea de a vedea adunate opere pe care, dacă s-ar vizita Franţa, ar trebui să se meargă în diferite oraşe pentru a fi găsite”, a spus doamna Roxana Theodorescu. Ea a ţinut să menţioneze că toate aceste expoziţii au fost organizate cu susţinerea „sponsorilor strategici” ai Ambasadei Franţei, în condiţiile în care astfel de evenimente sunt tot mai costisitoare în prezent.

Roxana Theodorescu are o îndelungată carieră în domeniul cooperării artistice internaţionale, fiind numită în 1984 la conducerea departamentului expoziţiilor Uniunii Artiştilor, în 1994 a devenit directoarea MNAR din Bucureşti, unde s-a ocupat de renovarea completă a acestuia, permiţând în anul 2000 redeschiderea galeriei de artă europeană.

A mai fost decorată în 2000 cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler, primind alte numeroase distincţii de stat din partea Rusiei, Italiei, Danemarcei, Chile, precum şi din partea UNESCO.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.