EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Dominique Strauss-Kahn se temea că va fi acuzat de un viol inventat

Palatul Elysee asigură că nu are nicio legătură cu arestarea directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn (DSK). Totuşi, „prezidenţiabiluľ francez mărturisese în aprilie ziarului Liberation că se teme că va fi acuzat de un viol inventat.

DSK a făcut aceste mărturisiri ziariştilor cu 15 zile înainte de episodul din hotelul new-yorkez care ameninţă să se transforme în epilogul carierei sale: „O femeie pe care ar fi violat-o într-o parcare şi căreia i-ar fi fost promişi 500.000 sau un milion de euro, pentru a inventa o asemenea poveste,” era coşmarul său, notează marţi ziarul La Verdad.

În interviul confidenţial care a avut loc la 28 aprilie într-un restaurant din Paris, DSK a enumerat principalele trei obstacole în cursa spre Palatul Elysee în care se pregătea să se lanseze: banii, femeile şi originea evreiască. „Da îmi plac femeile, şi ce?”, proclamse el. Propoziţia a servit drept titlu dezvăluirilor făcute publice luni de ziarul Liberation. „De ani de zile se vorbeşte de poze privind orgii monumentale, dar nu am văzut niciuna… Dacă există, să le arate”, a spus el sfidător.

„Prezidenţiabiluľ socialist a venit la interviu cu o teorie a conspiraţiei. În primul rând şi-a lăsat la garderobă telefonul personal şi a rămas cu cel de serviciu de la FMI, deoarece este „criptať. A explicat că se teme de loviturile sub centură ale lui Claude Guéant, ministru de interne şi prieten apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy. A comentat că are senzaţia puternică de a fi supravegheat. Teorie a conspiraţie pe care o propagă şi subalternii săi, spunând că vestea arestării sale la New York a apărut mai întâi în Franţa şi apoi în SUA. A fost lansată pe reţelele sociale cu 20 de minute înainte de a se fi produs, de Jonathan Pinot, un tânăr militant al UMP, partidul lui Sarkozy.

Informaţia a fost difuzată pe Twitter de Arnaud Dassier, responsabil al campaniei electorale pe Internet al preşedintelui conservator. Mai lipsea o oră pentru ca redacţia ziarului New York Post să ofere ştirea în exclusivitate în ediţia sa digitală. Surse anonime ale palatului Elysee au infirmat ziarului Le Parisien că s-ar afla în spatele acestei maşinaţiuni. „Camerista nu era angajată de ieri şi nu este o Mata Hari”, a protestat un consiler al preşedintelui. Un ministru, de asemenea neidentificat, a remarcat: „Dacă e să fim cinici, am spune că s-a întâmplat cu şase luni mai devreme decât trebuia: alegerile prezidenţiale vor avea loc în primăvara anului 2012.

Lui Dominique Strauss-Kahn i se impută şapte capete de acuzare: două pentru agresiune sexuală de primul grad /sex oral/, două pentru tentativă de viol de primul grad, reţinere ilegală împotriva voinţei de gradul doi, abuz sexual şi atingere a părţilor intime. Cele şapte capete de acuzare îi pot aduce o pedeapsă de 74 de ani de închisoare.

Completul de judecată, încă nedesemnat, va trebui să decidă dacă existe probe suficiente care să permită să fie incriminat. Strângerea acestor dovezi, atât din partea acuzării cât şi a apărării, poate dura săptămâni sau luni. Dacă tribunalul decide să meargă înainte cu cazul, va fi desemnat un judecător. Judecătorul va trebui să decidă completul de judecată prin selecţia a 12 persoane care ar putea fi recuzate de acuzare sau apărare, dacă sunt suspectate de parţialitate. În orice moment al procesului, acuzatul s-ar putea declara responsabil şi să ajungă la un acord cu cealaltă parte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata