EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

FMI are nevoie tot de un director european

Având în vedere priorităţile actuale ale FMI nu ar trebui exclusă în acest moment varianta unui candidat european care să îi succeadă lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, scrie Financial Times în ediţia de luni(16 mai 2011).

Unul dintre motivele pentru care această posibilitate nu trebuie exclusă este că în prezent, cele mai importante programe ale FMI sunt europene. Criza financiară contagioasă din eurozonă constituie cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii financiare globale de astăzi. FMI este partener în programul de împrumut multilateral pentru Grecia şi partener structural în mecanismul de salvare financiară al zonei euro. Dimensiunea acestor programe pune în umbră orice altceva face FMI pentru moment.

Ceea ce nu este, probabil, atât de mult apreciat în afara zonei euro este rolul politic pe care l-a jucat FMI în menţinerea strategiei de salvare a zonei euro pe drumul cel bun. Strauss-Kahn se bucura atât de respectul cancelarului german Angela Merkel (pe care planificase să o viziteze în weekend-ul când a fost pus sub acuzare pentru tentativă de viol), cât şi de premierul grec Georgios Papandreou. Strauss-Kahn a susţinut punctul de vedere împărtăşit şi de Banca Centrală Europeană, că un membru al zonei euro nu ar trebui să ajungă în incapacitate de plată.

Zona euro a avut nevoie în mod clar de competenţele tehnice ale FMI în ceea ce priveşte gestionarea crizelor datoriei suverane – un set de competenţe în mare parte absente în cadrul instituţiilor europene. În plus, zona euro a avut nevoie, de asemenea, şi de co-finanţare din partea Fondului. Cu toate acestea, cea mai importantă influenţă pe care a exercitat-o FMI în rezolvarea crizei zonei euro a fost una politică. Într-o situaţie marcată de o lipsă de leadership politic, FMI a umplut un vid.

În ce măsură ar putea deci un guvernator al unei bănci centrale, spre exemplu, mexican, să îndeplinească acest rol? Deşi diverşii candidaţi menţionaţi drept potenţiali succesori pentru Strauss-Kahn sunt calificaţi din punct de vedere tehnic, în evaluarea meritelor lor trebuie să se ţină seama de faptul că noul şef al FMI se va ocupa predominant de probleme europene în mare parte a mandatului său şi la nivel înalt. El va trebui să pună de acord oficialii în timpul reuniunii miniştrilor de finanţe europeni şi va trebui să discute efectiv cu unii şefi de state şi guverne extrem de dificili.

În plus, oricine va fi numit în această funcţie trebuie să fie capabil să-l facă pe cancelarul german să-l asculte. Strauss-Kahn a făcut acest lucru. Vizita sa, înainte de anunţarea primului program de împrumut pentru Grecia în urmă cu un an, a constituit un pas important în prevenirea unei catastrofe. Un doctorat în economie şi o vastă experienţă în gestionarea instabilităţii financiare pot fi calităţi de dorit pentru un director al FMI, dar într-un moment ca acesta ele se dovedesc insuficiente. Jocul s-a schimbat.

Europenii au monopolizat poziţia de şef al FMI. Acest lucru trebuie să înceteze şi se va opri. În prezent însă, şi probabil pentru prima dată, este nevoie de un director general al FMI european – sau, cel puţin, de un director cu cunoştinţe şi experienţă în afacerile europene. Ar fi iraţional pentru europeni să scape această poziţie într-un moment ca acesta, scrie FT. Există o mulţime de candidaţi excelenţi, printre care şi Christine Lagarde, ministrul francez de finanţe.

Motivul din spatele alegerii unui european nu are legătură cu păstrarea puterii, ci cu asigurarea că sarcinile acestui director al FMI vor fi bine duse la îndeplinire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata