Incursiune la sediul Glencore România, compania care face afaceri de 100 de milioane de euro cu 50 de angajaţi

Nu există fotografii sau informaţii publice despre românul care conduce afacerile de peste o sută de milioane de euro pe care gigantul elveţian Glencore le rulează în România cu doar 50 de angajaţi.

Cerealele i-au adus pe elveţienii de la Glencore în România în urmă cu aproape douăzeci de ani, deşi presa de investigaţie scrie că Marc Rich, fondatorul celui mai mare grup de comerţ cu materii prime din lume, era în strânse legături cu România încă din timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu.

Singura cale de acces la companie sunt datele de la Registrul Comerţului. Deşi are afaceri de 100 milioane de euro, Glencore nu avut nicio conferinţă în România, practic nimeni în afară de un cerc restrâns de iniţiaţi ştiu despre Glencore. Conform RECOM, Glencore International AG, înregistrată în Elveţia, la Baar, este acţionară la: Glencore Protein România SRL, Glencore România SRL, Romsiloz Cereale SRL şi Rombarge Transport SRL.

Din transportul şi comerţul de cereale Glencore a ajuns în România la afaceri cumulate de circa o sută de milioane de euro la finele anului 2009 cu doar cincizeci de angajaţi. Informaţia este cu atât mai surprinzătoare, cu cât sediul înregistrat al firmelor prin care Glencore activează în România sunt nişte camere din hotelul bucureştean Diplomat, scrie ZF.ro.

Surse din piaţă contactate de ZF spun că Leontin Suciu este omul de bază al Glencore în România şi că a fost printre primii români care au umplut cu cereale un vas de tip Panamax – vas de mari dimensiuni ce poate transporta până la 55.000 de tone de cereale. Într-o sută de vase Panamax încape întregul export de grâu de 3 mil. tone şi de 2 mil. tone de porumb al României din 2010.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.