EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Inventatorul român Justin Capră a creat maşina care consumă 0,5 litri la suta de kilometri. „Poţi să faci toată ţara cu ea, cu un singur plin!”

– Cu preţul benzinei sărit de 5 lei,incepe să devină un coşmar să mergi cu maşina la serviciu. Salvarea vine de la un inventator român. Atelierul lui Justin Capră are o nouă vedetă – o maşinuţă care are un consum mediu de numai 0,5 litri la suta de kilometri. “E penibil că am ajuns să mişcăm din loc o tonă de fiare ca să deplasăm 70 de kilograme ale şoferului, care de cele mai multe ori e singur în maşină”, crede Justin Capră.

 

Cunoscutul inventator contemporan, Justin Capră ne demonstrează încă o dată talentul său. Dacă în urmă cu mai bine de 40 de ani lăsa lumea cu gura căscată când elabora un mijloc de transport fără roţi sau caroserie, acum inventatorul ţine în garaj o minune de maşinuţă, care merge cu 80 de km/h şi consumă doar 1 litru de benzină la suta de kilometri.

E adevărat că nu e genul de maşină care stârneşte suspine pe Bulevardul Dorobanţi din Capitală, dar nu pentru asta a fost făcută. Ci ca să îi facă să suspine pe benzinari.
Maşinuţa are doar 150 de kilograme şi costă cam 2.000 de euro. Un an de zile i-a luat inventatorului Justin Capră să construiască maşina. Visul lui e să intre în producţie de serie.

Virgilius Justin Capră are 75 de ani, dar nu poate să stea locului o clipă. Cel mai cunoscut inventator român contemporan, nu doarme mai mult de cinci ore pe noapte, abia dacă îşi aminteşte ce a mâncat cu o zi înainte, planşa de lucru, creioanele şi restul ustensilelor fiind obiectele cu adevărat vitale care nu trebuie să îi lipsească. „Am ales un alt drum în viaţă. Din acest motiv oamenii m-au văzut tot timpul altfel”, le-a povestit inventatorul jurnaliştilor de la Libertatea.

Ţine în garaj o minune de maşinuţă, creaţie proprie, botezată Vis 50X. La prima vedere, pare de jucărie, însă inventatorul a ţinut să ne precizeze că nu-i deloc aşa. „Prinde 80 de km/h, e propulsată de un motor pe benzină şi… surpriză! Consumă doar 1 litru la suta de kilometri. Poţi să faci toată ţara cu ea cu un singur plin”, ne-a spus el. Este o maşină relativ nouă, exemplar unicat, pe care inventatorul o mai conduce din când în când.

În urmă cu mai bine de 40 de ani, lăsa pe toată lumea cu gura căscată când a pus la punct un sistem de deplasare, asemănător cu o maşină, căreia îi lipseau roţile şi caroseria. „Un jet de aer produs de motor formează habitaclul, formând o buclă care asigură şi tracţiunea. Astfel nu plouă pe şofer, iar temperatura este constantă. Vehiculul nu are roţi pentru că pluteşte pe un câmp magnetic. Asfaltul trebuie tratat cu o peliculă magnetică. Vorbesc la prezent despre proiect pentru că încă poate fi realizat”, ne-a spus inventatorul. De altfel, toate proiectele sale sunt încă fezabile, fiind ecologice şi economice.

E penibil că am ajuns să mişcăm din loc o tonă de fiare ca să deplasăm 70 de kilograme ale şoferului, care de cele mai multe ori e singur în maşină”, ne-a mărturisit Justin Capră. Palmaresul său e incredibil. A elaborat planurile a 7 aparate de zbor, 73 de maşini şi 17 motociclete. Majoritatea invenţiilor, gândite pe vremea comuniştilor, nu au fost privite cu ochi buni de autorităţi. Motivau fuga din ţară şi îi distrugeau fiecare machetă. Cele mai vizate erau aparatele de zbor. Lipsa de interes a statului faţă de creeaţiile sale a dus, în 1954, la cea mai mare dezamăgire a inventatorului. „Eu brevetasem la noi ruccsacul zburător, iar patru ani mai târziu, americanii lansau un produs asemănător cu surle şi trâmbiţe. Aşa a fost să fie”, ne-a spus resemnat Justin.

Nici acum nu ştie dacă planurile au fost furate de spioni sau vândute de agenţii români americanilor pe bani grei. Se banuia, de altfel, că şi celebrul Lăstun, construit la Timişoara în anii 80, copia unele principii folosite de inventator pentru propriile maşini. Pentru Justin Capră însă, nici un astfel de incident nu a reprezentat un impediment. A privit întotdeauna spre viitor. “Maşinile mele ar băga în faliment multe ramuri ale industriei. Costul lor de producţie e scăzut, iar consumul e foarte mic. Poate vor fi puse la dispoziţia publicului în viitor. Eu sunt împăcat”, ni s-a confesat omul. şi este împăcat pentru că a respectat întocmai drumul pe care a păşit încă de când era copil, rezultatul fiind unul pe care l-a obţinut încă de la primul proiect finalizat, „Vreau să las ceva în urma mea”. Deşi toate invenţiile sale sunt ecologice şi ne-ar face viaţa mai uşoară dacă ar fi produse în serie, toată lumea l-a ignorat şi l-a marginalizat, el trăind acum într-o căsuţă mai mult decât modestă, care nu are nici clanţă la uşă.

Citește și
9 Comentarii
 1. Ionel spune

  Imi aduc aminte amuzat cand Capra se lauda ca a inventat motociclul electric si ce bun este… fara sa-si dea seama ca in Japonia asemenea treburi se comercializau DEJA! 🙂

  Vis 50X e interesanta, mai putin faptul ca nu prea seamana a masina, nici macar a masinuţă. Poate ca este jenant sa ai o tona de metal sa cari 70kg de sofer (pasager, bagaje, ceva?), dar in mod sigur e mai bine sa iesi din ea intreg decat carne de mici in cazul unei coliziuni (nu exageram, dar motocicleta aia din imagine te ucide instant).

  Si ca un contraexemplu: http:// cars.uk.msn.com/reviews/articles.aspx?cp-documentid=147861646 (76mpg ~ 33km/litru).

  Apreciez pe dl Capră ca se distreaza si face ce-i place. Dar de aici la a revolutiona lumea cu inventii, e cale lunga…

 2. ionut spune

  stima si respect…asa da poate in viitor vor fi oameni interesati sa investeasca in acest domeniu.Romanii sunt cei mai tari la capitolul inteligenta dar stam prost financiar

 3. GabeLBz spune

  ionel tata, 33 km/l inseamna un consum de 3% aprox. adica de 3 ori mai mare decat ce a inventat nenea. Masina este practic o masina de oras in care nu mergi cu bagaje si alte cacaturi. Daca din asta iesi carne de mici daca mergi cu motocicleta ce mai ramane din tine? Ai permis doar categoria B nu? Merci.

 4. VECTOR_3 spune

  Ionel,tata iti urez sa mori intr-un bolid de lux lovit de o Dacie 1310 ( ca Lastun nu se mai gaseste ), ca sa poti intelege ce inseamna spiritul inventiv ROMANESC.Poti muri si intr-o cafenea, daca se iveste un tembel,,prea plin de sine”.

 5. vincent spune

  noi romanii avem atata fantezie,ca radem de noi singuri.Pe D-ul Iustin Capra,l-am persiflat acu cateva decenii si nu am fost instare sa-l sustine.Bine ca acum tarile avansate,ies pe piata cu solutii date tocmai de iustin Capra.In loc sa il sustinem chiar astazi si sa investim in inventiile si solutiile lui,sa ne creem o industrie proprie si originala…mai bine cumparam tone de material vechi cu bani foarte multi.Aducem pe Ford sau pe renault sa construiasca la noi,cand cu aceleasi investitii am fi creat masina viitorului.
  Pacat.

 6. Lunik spune

  Justin Capra e doar un mester-minitehnicus, care ia diverse piese de-a gata (cum ar fi motorul acelei masinute) si le asambleaza impreuna.

  „Masinile” lui sunt de fapt un fel de motociclete cu 4 roti, in cel mai bun caz..

  Toata stima pentru talentul lui de a mesteri, dar „inventiile” ii sunt supra-apreciate. Sunt destui mesteri hobbysti pe la noi si mai ales prin Vest, si nu fac atata valva ca acest Vergilius Capra (ce-i drept si subiectul e scos in fata periodic de presa de la noi, in lipsa de idei).

  Cititi si alte articole despre el, si veti vedea ca omul e plin de subiecte dragi pseudostiintei ca antigravitatia (sustinea chiar ca a inventat un dispozitiv care pluteste prin antigravitatie, desi nu a fost in stare sa explice cum functoneaza), sustine ca a primit amenintari din partea industriei de automobile, etc.

 7. David Ioan spune

  As dori sa il contactez pe domnul Iustin Capra, pentru o consultatie de producerea energiei electrice cu aer cum sunt centralele termice de apartament individuale si sunt ecologice. si nu are alt consum decat aer, care nu se mai termina niciodata. cu stima. sa ma contacteze la e-mail dat.

 8. laur spune

  Un prost arunca o piatra in apa si 10 destepti se chinuie sa o scoata.Nu prea scriu pe net pentru ca o consider pierdere de timp.Nu poti sa faci educatie unor oameni fara cultura educatie fara imaginatie si fara bun simt.Cum poti sa critici un OM ca Iustin Capra? Probabil ca acesti critici sint de nivelul lui TESLA sau COANDA.Dar nu cred ca stiu cine sint acestia.PUNETI MINA SI CITITI si cand ve ti reusi sa reparati macar un motor atunci criticati un asa inventator.I mi e scirba ,nu mi raspundeti canu va mai citesc.Respect pentru dl Iustin

 9. Popusoi Gheorge spune

  LAUR , iti dau perfecta dreptate. Toata stima pentru tine pentru ca aperi adevaratele valori romanesti oameni de stiinta , cercetatori , inventatori . Daca inventiile dlui Iustin Capra erau luate in seama de cand le-a produs, poate ca acea perioada grea din anii de dinainte de 1990 ne era mai usoara noua romanilor , concretizate printr-un automobil cu consum mic la 100 km ( nu mai circulam in zile cu sot sau fara sot in functie de nr, de inmatriculare, putea circula oricine cu o motocicleta cu cilindree mica si consum foarte redus. Poate trebuia sa-i recomanzi respectivului si anumite carti pentru a le citi sau sa-i fie citite. Am raspuns tarziu la aceste comentarii pentru ca , la fel ca tine nu-mi place sa postez , insa nu pot sa trec peste ignoranta sau inconstienta unora , peste lipsa de mandrie de a avea asemenea oameni printre noi( din pacate l-am pierdut si pe acesta ) .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata