Italienii din nord au preferat primari de centru-stânga

Rezultatul alegerilor locale în 11 oraşe italiene este tema centrală a cotidienelor italiene de marţi(17 mai 2011). La Torino şi Bologna electoratul a preferat primarii de centru-stânga, spre surprinderea alianţei de la guvernare. Şocul cel mai mare îl reprezintă bătălia strânsă pentru primăria oraşului Milano, unde va avea lor un al doilea tur de scrutin.

Candidata Letizia Moratti, susţinută în campania electorală de Silvio Berlusconi, ar fi pierdut cu doar şase puncte în faţa adversarului său Giuliano Pisapia.

Cotidianul Corriere della Sera scrie că preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, se teme că primăria oraşului Milano va fi condusă de exponentul alianţei de centru-stânga, Giuliano Piasapia. Locuitorii oraşului sunt chemaţi din nou la urne duminică pentru cel de-al doilea tur de scrutin. In urma rezultatelor, principalele oraşe din nordul Italiei şi-au ales primari din partea partidelor de centru-stânga. La Torino alegerile au fost câştigate de Pietro Fassino /Partidul Democrat/ în timp ce la Bologna a fost ales Virginio Merola. La Napoli va avea loc un al doilea tur de scrutin.

„Câştigăm noi şi pierd ei” este esenţa discursului lui Pier Luigi Bersani, preşedintele Partidului Democrat citat de cotidianul „Il Messaggero”. Opoziţia de centru-stânga şi-a exprimat entuziasmul pentru rezultatul alegerilor locale. Bersani şi-a invitat adversarii politici să reflecteze serios la preferinţele electoratului. „Silvio Berlusconi a ajuns la finalul carierei politice iar noi nu trebuie să pierdem timpul făcând doar opoziţie. Trebuie să construim o alternativă valabilă pentru ţară”, a conchis preşedintele Partidului Democrat.

Cotidianul Il Tempo îi oferă soluţii lui Silvio Berlusconi pentru a recupera consensul electoratului. Una dintre acestea poate fi atragerea de partea lui, în politică, a întreprinzătorilor ca Luca Cordero di Montezemolo, preşedintele societăţii Ferrari. De câteva luni, Montezemolo s-a remarcat prin discursuri politice iar presa italiană a presupus că îşi pregăteşte debutul pe scena politică, dar este indecis de partea cui. Montezemolo poate fi reîncarnarea lui Berlusconi în 1994 când a decis să întreprindă carierea politică. Il Tempo îl avertizează pe Berlusconi să nu permită ca Montezemolo să treacă de partea alianţei de centru-stânga.

Cotidianul La Repubblica observă că rezultatul alegerilor locale poate rupe şi alianţa de la guvernare între partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii şi Liga Nordului. Bossi consideră că imaginea lui Berlusconi şi a partidului Poporul Libertăţii a influenţat preferinţele electoratului. Nu este exclus ca preşedintele Ligii Nordului să decidă continuarea activităţii politice fără Berlusconi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.