Kazahstanul ameninţă că va îngheţa proiectul Karachaganak

0 5

Kazahstanul va îngheţa dezvoltarea viitoare a câmpului gazifer Karachaganak, unul din cele mai mari din ţară, dacă nu va reuşi să-şi soluţioneze disputa cu acţionarii străini ai proiectului, a anunţat miercuri ministrul kazah al petrolului şi gazelor naturale, transmite Reuters.

„În lipsa unui acord, faza a treia a proiectului nu va fi declanşată. Dacă nu vom reuşi să ajungem la un acord, proiectul va fi îngheţat”, a declarat Sauat Mynbayev. Anterior, Mynbayev a declarat că guvernul de la Astana speră să soluţioneze disputa cu consorţiul KPO în prima jumătate a acestui an.

Grupul petrolier de stat KazMunaiGas (proprietarul Rompetrol) şi-a exprimat anul trecut dorinţa de a achiziţiona o participaţie la Karachaganak Petroleum Operating Group (KPO), companie la care grupul britanic BG Group şi cel italian Eni deţin fiecare 32,5% din acţiuni, grupul american Chevron Corp controlează 20% iar Lukoil deţine 15% din acţiuni.

În ultimii ani, Kazahstanul, ţară care deţine 3% din rezervele mondiale de petrol, a început să revizuiască acordurile semnate cu marile companii energetice după colapsul URSS în 1991.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata