Kazahstanul ameninţă că va îngheţa proiectul Karachaganak

Kazahstanul va îngheţa dezvoltarea viitoare a câmpului gazifer Karachaganak, unul din cele mai mari din ţară, dacă nu va reuşi să-şi soluţioneze disputa cu acţionarii străini ai proiectului, a anunţat miercuri ministrul kazah al petrolului şi gazelor naturale, transmite Reuters.

„În lipsa unui acord, faza a treia a proiectului nu va fi declanşată. Dacă nu vom reuşi să ajungem la un acord, proiectul va fi îngheţat”, a declarat Sauat Mynbayev. Anterior, Mynbayev a declarat că guvernul de la Astana speră să soluţioneze disputa cu consorţiul KPO în prima jumătate a acestui an.

Grupul petrolier de stat KazMunaiGas (proprietarul Rompetrol) şi-a exprimat anul trecut dorinţa de a achiziţiona o participaţie la Karachaganak Petroleum Operating Group (KPO), companie la care grupul britanic BG Group şi cel italian Eni deţin fiecare 32,5% din acţiuni, grupul american Chevron Corp controlează 20% iar Lukoil deţine 15% din acţiuni.

În ultimii ani, Kazahstanul, ţară care deţine 3% din rezervele mondiale de petrol, a început să revizuiască acordurile semnate cu marile companii energetice după colapsul URSS în 1991.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.