EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Miliardarul rus Prohorov „reînvie” partidul „Cauza dreaptă”

0

Miliardarul Mihail Prohorov, al treilea în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, a fost de acord, în urma unor îndelungate negocieri, să preia conducerea partidului „Cauza dreaptă”, scriu ziarele moscovite de marţi.(17 mai 2011)

Experţii se întreabă dacă „resuscitarea” partidului va conduce la diminuarea „monopolului” „Rusiei unite” sau, din contră, omul de afaceri în va ajuta pe Vladimir Putin.

Copreşedinte al partidului, Boris Titov, s-a arătat bucuros de hotărârea lui Prohorov şi a estimat că partidul „Cauza dreaptă”, sub conducerea cunoscutului om de afaceri, ar putea obţine 10% la următoarele alegeri parlamentare din decembrie, relatează Kommersant. Liderii formaţiunii nu sunt gata să afirme că partidul va deveni o platformă pentru înaintarea candidaturii preşedintelui Dmitri Medvedev la scrutinul prezidenţial din 2012. În plus, spune Titov, „Cauza dreaptă” nu a primit vreo cerere din partea vreunuia dintre liderii tandemului Putin-Medvedev, aflat la putere în Rusia.

Opozantul Boris Nemţov consideră că între preşedinte şi premier „există un conflict frontal” şi că Medvedev va slăbi poziţia lui Putin povestind despre „splendorile capitalismului popular”. El nu a exclus că Medvedev îşi va anunţa, la conferinţa de presă din 18 mai, intenţia de a candida pentru un al doilea mandat.

Pe de altă parte, expertul Centrului pentru tehnologii politice, Rostislav Turovski, citat de Nezavisimaia Gazeta, nu exclude posibilitatea aderării partidului „Cauza dreaptă” la Frontul popular rus, iniţiat de Vladimir Putin şi la baza căruia se află partidul său, „Rusia unită”.

„Putin şi „Rusia unită” au nevoie de extinderea Frontului popular. Celelalte partide au refuzat deja (să adere la front – n.r.), de aceea nu exclud că lui Prohoroh i s-a impus cumva să facă parte din această alianţă. Dar, în felul acesta, el va juca un joc străin. Va îngropa partidul, ca forţă de sine stătătoare. Ar însemna ceva banal: un oligarh a preluat un partid şi, în schimbul unor preferinţe în afaceri, imediat l-a şi trădat. Pare amuzant, dar teoretic este posibil”, a spus expertul.

Prohorov a explicat, pentru cotidianul financiar Vedomosti, că este pregătit să conducă formaţiunea, întrucât are multe idei importante pentru societate, ce trebuie puse în practică – de exemplu introducerea unor amendamente la Codul muncii. Poziţia neconstructivă a oponenţilor – care vorbeau în lozinci – l-au determinat să aleagă o carieră partinică, spune omul de afaceri. El a fost criticat, în trecut, pentru iniţiativa de a mări numărul orelor săptămânale de muncă de la 40 la 60. Membrii „Cauzei drepte” recunosc că, în ultimii ani, formaţiunea abia a reuşit să existe, astfel încât să nu-şi piardă înregistrarea la Ministerul justiţiei. Ei s-au declarat gata de reformarea partidului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.