EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Opt membri ai unei reţele de romi din România, condamnaţi la închisoare în Marea Britanie

O bandă de romi din România a reuşit să obţină ajutoare sociale în Marea Britanie în valoare de 800.000 de lire (peste 900.000 de euro) folosindu-se de false documente de şedere şi recomandări pentru slujbă, banii fiind cheltuiţi în ţara de origine, scrie, miercuri, The Sun.

Opt dintre membrii bandei, cu vârste cuprinse între 33 şi 56 de ani, au fost condamnaţi marţi la diverse pedepse cu închisoarea, variind de la patru săptămâni la patru ani şi opt luni, aceasta din urmă fiind primită de capul reţelei, Dumitru Teluş (36 de ani).

Romii efectuau deseori zboruri low-cost pentru a încasa ajutoarele sociale în Marea Britanie, apoi se întorceau în România pentru a-şi cheltui banii în oraşul natal Ţăndărei, care s-a transformat dintr-un loc plin de gunoaie şi praf într-o localitate prosperă, cu case noi şi selecte, maşini BMW şi Land Rover, scrie publicaţia britanică.

Schema sofisticată prin care membrii reţelei au reuşit să obţină peste 800.000 de lire a fost descrisă de un judecător ca fiind un atac ‘flagrant’ asupra sistemului britanic de ajutoare sociale. Romii au folosit documente de şedere falsificate şi recomandări false de slujbe pentru a obţine numere de asigurare, de care se foloseau pentru a solicita reduceri de taxe şi ajutoare pentru copii sau locuinţă.

Conform reglementărilor stabilite la aderarea României şi a Bulgariei la UE în 2007, persoanele din cele două ţări pot solicita astfel de ajutoare dacă sunt lucrători pe cont propriu cu numere de asigurare sau au lucrat în Marea Britanie timp de un an.

Membrii reţelei şi-a sporit câştigurile susţinând că au copii, oferind fotografii şi certificate de naştere false. Aceşti copii nu existau însă sau erau presupuse victime ale traficului de fiinţe umane.

Opt membri ai bandei – majoritatea cu legături sau provenind din comunitatea de romi – au fost condamnaţi alături de un antreprenor britanic care a oferit recomandările de slujbe.

Unii dintre membrii reţelei locuiau în Marea Britanie, în timp ce alţii zburau des cu compania aeriană low-cost Wizz Air, mai notează The Sun. Reţeaua a fost destructurată în urma unei operaţiuni comune a poliţiei britanice şi a celei române.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata