Pakistanul, aliatul sau duşmanul SUA?

0

Pakistanul este principalul aliat a SUA în lupta împotriva terorismului din regiune, o ţară în care agenţii americani cooperează fructuos cu serviciile secrete locale.Potrivit cotidianului rus Utro, în ultimele zile această imagine idilică s-a spulberat definitiv.

Recentul atac terorist de la centrul de pregătire a formaţiunilor pakistaneze de grăniceri, soldat cu sute de morţi, a arătat cât de instabilă este situaţia din această ţară, considerată o bază-cheie în războiul american din Afganistan. Nu întâmplător, armata Pakistanului nu a manifestat prea mare entuziasm în legătură cu operaţiunea americană de anihilare a lui Osama ben Laden: militarii americani au venit şi au plecat, însă pakistanezii vor trebui să tragă ponoasele pentru ‘fapta vitejească’ a acestora.

Presa a încercat să eludeze faptul că la 10 mai, în cadrul camerei inferioare a parlamentului pakistanez, a avut loc o ceremonie de pomenire a lui Ben Laden. De asemenea, după trei zile, în cadrul unei şedinţe a ambelor camere desfăşurată în spatele uşilor închise, a fost citită o rezoluţie care condamnă SUA pentru actul de agresiune comis pe teritoriul pakistanez. Parlamentarii pakistanezi au stabilit că este necesară înfiinţarea unei comisii speciale pentru anchetarea ‘incidentului’.

Este clar că toate aceste decizii nu stârnesc bucuria americanilor. Însă, chiar şi ele pălesc pe fondul unui alt eveniment: în ajunul vizitei premierului pakistanez Yousuf Raza Gilani în China, înalţi funcţionari de la Islamabad au declarat că experţi chinezi doresc să inspecteze rămăşiţele elicopterului american foarte special, doborât de gardienii lui Ben Laden. Interesul părţii chineze faţă de aceste rămăşiţe este explicabil: elicopterul era dotat cu cel mai nou sistem Stealth. Posibilitatea ca cele mai noi tehnologii militare americane să ajungă în mâinile chinezilor constituie unul dintre cele mai mari coşmaruri pentru Pentagon, subliniază Utro.

Potrivit cotidianului rus, astăzi Washingtonul se află într-o situaţie ciudată: într-o simbioză cu un stat care, după toate evidenţele, este în realitate unul dintre oponenţii săi principali. Comparativ cu Pakistanul, Osama ben Laden era inofensiv. Statul pakistanez a folosit timp de decenii terorismul în calitate de instrument în lupta regională cu India şi chiar cu aprobarea deplină a Washingtonului. Iniţial acest lucru era considerat ‘legitim’, deoarece India era aliatul Uniunii Sovietice, însă apoi pakistanezii ‘pur şi simplu s-au obişnuiť. Agenţia de Informaţii a Pakistanului /ISI/ a lăsat urme adânci în Afganistan în timpul luptelor dintre mujahedini şi contingentul militar sovietic, în Asia Centrală şi în Caucaz, precum şi în alte regiuni ale lumii.

În ultimii doi ani, puterea nucleară pakistaneză a crescut cu 40%: practic, Islamabadul a ajuns să depăşească Marea Britanie în ceea ce priveşte deţinerea unor asemenea arme, subliniază publicaţia rusă.

O simplă enumerare a acestor fapte, plus consolidarea relaţiilor cu Beijingul, fără a mai vorbi despre faptul că Ben Laden trăise mulţi ani liniştit în apropiere de capitala pakistaneză, înseamnă în sistemul american de coordonate o ‘subminare masivă a democraţiei’. Ca nivel de ameninţare, Pakistanul a depăşit demult Irakul, împreună cu Iranul şi Libia, fără a mai vorbi de Afganistan, unde, potrivit CIA, au rămas doar vreo sută de combatanţi Al-Qaida.

Totuşi, posibilitatea ca în viitorul apropiat puterea de la Islamabad să se dovedească a fi ‘nedemocratică’ este destul de redusă. Astăzi, conducerea SUA nu are nici forţă, nici mijloace pentru a deschide un nou front. Prin urmare, Washingtonul va fi nevoit, păstrându-şi pe chip zâmbetul strălucitor, ‘să mestece cactusul pakistanez, ai cărui spini devin cu fiecare zi tot mai mari’, conchide Utro.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.