EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Prăbuşirea unui mare talent al politicii franceze

În numai câteva ore, Dominique Strauss-Kahn şi-a văzut spulberate toate speranţele politice care puteau să-l aducă în fruntea statului francez. Aflat la conducerea FMI din 2007, acest strălucitor economist reuşise să redea încrederea în instituţia financiară, relatează AFP.

Datorită priceperii sale în probleme economice, el devenise favoritul alegerilor prezidenţiale din Franţa, din 2012. Conform sondajelor, mulţi francezi îl vedeau drept unul din cei câţiva candidaţi capabili să rezolve gravele probleme ale Franţei: şomajul, competitivitatea şi dezamăgirile tinerilor.

Dar incidentul de la New York a scos la iveală o parte mai întunecată a personalităţii lui. La Paris, circulau zvonuri de ani de zile. Unele cărţi şi câteva emisiuni de televiziune au evocat, mai mult sau mai puţin direct, pe acele femei care ar fi fost victime ale lui DSK.

Când a fost numit în fruntea FMI, un jurnalist a avertizat pe blogul său: ‘Singura problemă serioasă a lui Strauss-Kahn este comportamentul său faţă de femei. Este foarte insistent, ceea ce frizează adesea hărţuirea. Un defect cunoscut de mass media, dar despre care nimeni nu vorbeşte (suntem în Franţa)’, scria Jean Quatremer, corespondentul la Bruxelles al Libération.

Un prim avertisment a apărut în octombrie 2008. În urma unei legături extra-conjugale cu o economistă ungară din cadrul FMI, el a fost pe punctul de a-şi pierde postul. Aliatul lui cel mai preţios în acest incident a fost Anne Sinclair, ce-a de-a treia soţie cu care s-a căsătorit în 1991. Din nou Anne Sinclair i-a sărit duminică seară în ajutor afirmând că nu crede ‘nicio secundă în acuzaţiile aduse soţului meu’ şi că nu se îndoieşte de nevinovăţia acestuia.

Francezii l-au descoperit cu adevărat pe Dominique Strauss-Kahn în 1997, când a fost numit în fruntea Ministerului de Finanţe. Stânga era la putere, se înregistra creştere economică, şomajul a scăzut, iar ministrul este apreciat la nivel internaţional.

El reuşeşte să se impună, să se facă respectat, dar în noiembrie 1999 este implicat într-un prim scandal, financiar, care îl obligă să-şi dea demisia. Dar justiţia l-a găsit nevinovat.

După eşecul de la alegerile primare socialiste din 2006, se relansează şi devine rapid principalul rival al preşedintelui francez, cu o etichetă de socialist moderat, situat la dreapta partidului său.

Ziarul Libération a aflat de la DSK, la 28 aprilie, că acesta era conştient de punctele slabe ale candidaturii pentru Palatul Elysée, şi anume:’banii, femeile şi iudaismul meu’.
Dominique Strauss-Kahn nu şi-a exprimat până acum intenţiile sale cu privire la poziţia sa în cadrul FMI. Consiliul de administraţie al FMI, reunit luni ca să discute despre situaţia inedită, nu a luat încă nicio decizie. Interimatul este asigurat de americanul John Lipsky.

S-au declanşat deja manevre legate de succesiunea la conducerea FMI: cancelarul german Angela Merkel îi apăra luni pe candidaţii europeni. Acest post este deţinut de europeni din 1946. În total, el a fost ocupat de francezi timp de 34 de ani.

Luni, se făceau tot felul de speculaţii în jurul numelui celui care îi va urma lui DSK: numele ministrului francez al economiei, Christine Lagarde, este deja vehiculat de mass media de câteva săptămâni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata