EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu, trimis în judecată de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, pentru mai multe fapte de corupţie şi fraudare de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri ,Constantin Nicolescu a fost deferit justiţiei pentru: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale CE, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar au mai trimişi în judecată Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, pentru dare de mită, în formă continuată, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni similare Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în Consiliul judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, Dobre Grigore, asociat şi administrator la SC ZEUS SA Piteşti, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme, Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea, diriginţi de şantier.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie – august 2005.

Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la 5 iunie 2006 de Constantin Nicolescu, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituţiei solicitante, precum şi de inculpaţii Andrei, Nicuţ şi Ştefan, iar cererea de finanţare a fost elaborată de inculpatul Despan în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş şi totodată manager- coordonator de proiect.

Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată.

Potrivit DNA, contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât şi pentru lucrări neexecutate, aflându-se în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.

Sursa citată menţionează că pe perioada executării proiectului, Nicolescu a semnat cererea de plată finală şi anexa la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate.

În perioada 2006-2008, Nicolescu a pretins şi a primit de la inculpatul Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de aproximativ 67.000 pentru ca instituţia CJ Argeş să achiziţioneze de la SC PIC SA produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică, suma remisă cu titlu de mită reprezentând aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.

De asemenea, în luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Popa, primar al comunei Stâlpeni, să nu aplice amendă contravenţională în cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare.

În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând lui Nicolescu, Grigore şi Popa.

În 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Nicolescu, el fiind arestat preventiv a doua zi după ce Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor.

În 2 februarie, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata