Proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor a fost respins

Plenul Senatului a respins, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care faţadele clădirilor ar fi trebuit să fie reabilitate prin eforturile proprietarilor – persoane fizice sau juridice – şi prin cel al autorităţilor locale.

Proiectul de lege privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor a fost respins cu 31 de voturi pentru şi 28 de voturi împotrivă, nefiind întrunit numărul minim de voturi necesar aprobării legilor ordinare (votul majorităţii senatorilor prezenţi).

În timpul dezbaterilor din plen, senatorul UDMR Tiberiu Gunthner şi-a exprimat opinia potrivit căreia iniţiativa Guvernului este îndrăzneaţă, dar şi o ”aventură” în acelaşi timp, argumentând că ”lucrările de reabilitare a faţadelor clădirilor vor fi de anvergură, iar cetăţenii vor trebui să scoată bani din buzunar”.

Gunthner a subliniat, de asemenea, şi necesitatea ca programul să prevadă şi reconsolidarea clădirilor în sensul termoizolării sau anvelopării acestora, întrucât ”nu putem să vopsim gardul şi în curte să avem o clădire insalubră care stă să se dărâme”.

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează necesitatea implementării acestui program în vederea asigurării siguranţei persoanelor care domiciliază în clădiri vechi sau a celor care traversează zone cu clădiri ale căror faţade se află într-o stare de deteriorare.

”Din pricina vechimii fondului construit existent se constată o creştere îngrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea sau prăbuşirea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor şi teraselor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei, ameninţând dreptul la viaţă şi la integritate fizică al persoanelor. (…) De asemenea, nivelul avansat de degradare a anvelopei clădirilor generează scăderea calităţii arhitectural-ambientale a cadrului urban construit, a calităţii mediului şi diminuează interesul social, economic şi turistic pentru zonele afectate”, se arată în documentul citat.

Executarea lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor de locuit deţinute de beneficiarii de credite se finanţează din sursele proprii ale acestora, reprezentând minimum 10% din valoarea lucrării, şi în completare din credite bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată.

Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanţie este de maximum cinci ani, iar dobânda aferentă acestora este suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor destinate anual acestui program.

Proiectul de lege reglementa şi atribuţiile proprietarilor, ale asociaţiilor de proprietari, ale consiliilor locale şi primăriilor în vederea reabilitării faţadelor clădirilor, precum şi sancţiunile care ar fi fost aplicate în situaţiile în care nu ar fi fost îndeplinite aceste atribuţii.

Astfel, în cazul proprietarilor constituiţi într-o asociaţie, hotărârea pentru începerea lucrării de reabilitare, precum şi cea pentru contractarea unui împrumut bancar cu garanţie guvernamentală, trebuie luate cu votul a minimum 90% dintre membri.

Consiliul local şi primăria ar avea drept competenţă aprobarea zonelor de acţiune prioritare, programul multianual, inventarierea clădirilor care trebuie reabilitate din punct de vedere arhitectural-ambiental.

Sunt exceptate de la prevederile legii clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic şi pentru care proprietarii sunt obligaţi să acţioneze în vederea reducerii riscului seismic al clădirilor, clădirile reabilitate termic, precum şi blocurile de locuinţe înscrise în programe locale multianuale pentru executarea lucrărilor de reabilitate termică. De asemenea, sunt exceptate şi clădirile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice.

Legea este ordinară, Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.