RATB solicită majorarea tarifelor pentru biletele de călătorie cu 40%, în 2011

Regia Autonomă de Transport Bucureşti solicită municipalităţii din două în două săptămâni majorarea tarifelor pentru biletele de călătorie pe mijloacele de transport în comun, în medie, cu 40%, a declarat, miercuri, directorul general al RATB, Adrian Criţ.

„Noi solicităm încă de anul trecut majorarea tarifelor pentru biletele de călătorie. Dacă în acest an nu se va întâmpla nimic, la anul va fi şi mai greu. Este o ambiţie a mea să fac această solicitare municipalităţii din două în două săptămâni şi am argumente în acest sens, respectiv preţul combustibilului a crescut în ultimul an cu 25 de procente, iar salariile nu au înregistrat această creştere.

De asemenea, au ieşit din garanţie încă 500 de vehicule Mercedes şi astfel au crescut costurile de mentenanţă”, a spus Criţ.

Acesta a precizat că RATB trebuie să aibă un buget anual pentru reînnoirea parcului circulant pentru a putea reduce costurile de întreţinere.

„Trebuie să avem un buget de reînnoire a parcului circulant, iar acest lucru nu înseamnă că trebuie să cumperi odată o mie de vehicule ci să ai o cotă de 10%, în fiecare an, astfel încât la sfârşitul celor 10 ani să ai un parc nou de vehicule”, a explicat Adrian Criţ.

Aprobarea solicitării RATB de creştere cu circa 40 de procente a tarifului la călătoria cu transportul în comun ar aduce o majorare de la 1,3 lei/călătorie la 1,8 lei/călătorie. Preţul călătoriei nu a mai fost majorat din 2008, RATB având cel mai mic tarif din ţară pentru transportul public.

Potrivit sursei citate, parcul circulat al RATB este compus la ora actuală din 850 de autobuze, 350 de tramvaie şi 195 de troleibuze. „Stăm bine în domeniul autobuzelor, dar destul de prost la parcul de tramvaie.

Avem în circulaţie zilnic 850 de autobuze, 350 de tramvaie şi 195 de troleibuze, aceasta fiind cererea în momentul de faţă. În prezent, în orele de vârf, nu se depăşeşte un grad de încărcare de 3 călători pe metru pătrat, ceea ce înseamnă că toate locurile sunt ocupate şi mai sunt încă 50 de călători în picioare. Oricum este comparabil cu ceea ce se întâmplă în capitalele europene”, a spus şeful RATB.

Guvernul s-a angajat, conform memorandumului cu FMI, că va modifica legislaţia, până la sfârşitul lunii august, pentru a majora preţul biletelor de metrou, cele ale CFR Călători, dar şi ale transportului public din Bucureşti.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti este compania de transport public de persoane, reţeaua sa fiind printre cele mai dense din Europa, a patra ca mărime de pe continent. RATB transportă zilnic 2,26 milioane de pasageri. Lungimea reţelei de transport în comun este de 738 kilometri, iar cea a traseelor de 1.896 de km. RATB are la ora actuală circa 12.000 de angajaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.