România se situează aproape de mijlocul clasamentului între statele UE în privinţa siguranţei rutiere

Şeful Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), comisar şef Lucian Diniţă, a declarat marţi (17 mai), la Alba Iulia, că România a părăsit penultimul loc în ceea ce înseamnă siguranţă rutieră şi se situează undeva aproape de mijlocul clasamentului între statele Uniunii Europene.

Comisarul şef Lucian Diniţă a spus, într-o conferinţă de presă, că evoluţia dinamicii accidentelor rutiere grave în România demonstrează eficienţa lucrătorilor existenţi în momentul de faţă ca poliţişti rutieri.

Şeful Direcţiei Rutiere din IGPR a amintit că „2008 a însemnat o avertizare din partea UE pentru faptul că România avea o siguranţă rutieră precară” şi a subliniat că în 2009 şi 2010 au fost înregistrate scăderi substanţiale în ceea ce priveşte numărul de accidente şi mai ales al persoanelor decedate în accidente rutiere.

Lucian Diniţă a precizat că numărul persoanelor decedate în 2010 în accidente rutiere este aproximativ la fel ca în 2002, „în condiţiile în care parcul auto a crescut exponenţial”.

„Putem să spunem că suntem în măsură să asigurăm o siguranţă rutieră în România”, a susţinut comisarul şef, adăugând că „există şi o apreciere la nivelul UE cu privire la eforturile pe care România le-a făcut şi rezultatele obţinute”.

Şeful Direcţiei Rutiere a mai spus că, de la începutul anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, există o reducere cu circa 5% a numărului de evenimente rutiere, cu circa 11% a numărului persoanelor decedate şi cu 5% a numărului răniţilor grav în accidente rutiere.

Faţă de primele patru luni şi jumătate din 2010, în acest an, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut de la 586 la 476.

În altă ordine de idei, Lucian Diniţă a reiterat că Poliţia Rutieră nu are un plan de amenzi, că nu mai există controlul de rutină şi a amintit că în prezent are loc o reinstruire a efectivelor de poliţie rutieră sub aspectul ţinutei, atitudinii şi comportamentului în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.