Românii sunt antreprenori, dar nu au încredere în sistemul financiar

– Romania are nevoie de educatie financiara in general, de la informatii despre economisire si consum, pana la investitii bursiere. O campanie ampla de educare ar trebui sa vizeze in primul rand liceele iar statul are un rol esential in acest proces, considera Ovidiu Fer, analist al companiei cehe Wood&Company.

Ovidiu Fer spune ca educatia financiara ar trebui sa plece de la componenta auto-didacta a fiecarui individ, fiind vorba de investitiile personale, scrie Wall-street.ro.

Dar o vina majora pentru lipsa acestor informatii la nivel general o are modul confuz si birocratic in care este organizat tot sistemul, de la plata de facturi, pana la deschiderea de conturi si plata de impozite.

“Nu in ultimul rand este si vina scolilor care se axeaza prea putin de educatia practica. Sunt de parere ca procesul de educare bursiera a populatiei ar trebui sa inceapa din liceu, cand se predau singurele lectii de economie”, a declarat Fer pentru Wall-Street.ro.

In Romania exista cateva initiative punctuale si separate de educatie financiara, dar rezultatele nu sunt prea evidente. Unde se greseste? „Probabil este nevoie de a reforma putin sistemul si de a aduce mai mult aspecte practice in educatie. Romanii sunt antreprenori si le place sa se joace cu banii. Insa experientele relativ recente (ani 90 cu bancile cazute si FNI) au redus mult increderea in sistem”, a mai spus Fer.

Analistul crede ca este posibil ca investitia pe bursa sa devina o parte naturala din activitatea investionala a romanilor, doar atunci cand vor exista schimbari in legislatie si reglementare, guvernanta corporativa, in sensul unei mai largi informari si deschideri catre piata a companiilor si cand se vor mai estompa din acele experiente negative din trecut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.