EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Sarkozy este rezervat în privinţa „afacerii DSK”

0

Şeful statului francez se fereşte să facă afirmaţii cu privire la consecinţele inculpării directorului general al FMI. „L-am avertizat!”, s-a exprimat duminică şi luni Nicolas Sarkozy în prezenţa diferiţilor interlocutori, făcând aluzie la momentul numirii în fruntea FMI a lui Dominique Strauss-Kahn, în 2007, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de luni (16 mai 2011).

Cunoscând slăbiciunea lui DSK pentru femei, şeful statului îi amintise că se duce într-o ţară care şi-a făcut o glorie din perseverenţa cu care l-a urmărit pe unul din preşedinţii săi pentru că a minţit în legătură cu relaţia sexuală cu o stagiară de la Casa Albă. Evident că Sarkozy nu îşi putea imagina atunci că acest „wonderboy” al stângii franceze ar putea fi acuzat de „viol” şi „agresiune sexuală”.

În particular, Sarkozy s-a declarat „întristať şi „mâhnit pentru el (DSK) şi familia sa”. El a explicat adesea că a considerat întotdeauna că regulile unei bătălii politice nu se aplică atunci când un om este la pământ. În concluzie, potrivit anturajului săi, va avea o atitudine strict rezervată atât timp cât nu vor fi făcute publice de către justiţia americană „elemente tangibile suplimentare”. Şeful statului a comentat şi reacţia socialiştilor. „Când Martine Aubry foloseşte expresia „ne-a lovit ca un trăsneť, este o aluzie la înfrângerea lui Jospin în 2002”, a spus Sarkozy considerând că această expresie nu fusese aleasă la întâmplare de primul secretar al Partidului Socialist /PS/. Se observă o mare grabă în a se „delimita de DSK”, a adăugat acesta.

Oficial, preşedintele republicii nu a declarat luni absolut nimic în legătură cu incidentul. În deplin acord cu François Fillon, s-a hotărât ca guvernul şi majoritatea să nu declare nimic. Numai purtătorul de cuvânt François Baroin a fost autorizat să vorbească duminică. Mai mulţi miniştri şi-au anulat emisiunile prevăzute.
„Socialiştii au atacat adesea oameni de dreapta care s-au aflat într-o situaţie dificilă”, a spus un apropiat al lui Sarkozy, citând cazul recent al lui Eric Woerth. „Noi preferăm să tăcem şi să avem conştiinţa liniştită”.

Pe termen mediu, Palatul Élysée păstrează o atitudine rezervată şi în privinţa consecinţelor acestui cai „El poate contribui la discreditarea generală a oamenilor politici”, spune un apropiat al şefului statului gândindu-se la absenteismul la alegeri sau la Frontul Naţional /FN/. „PS se va scinda? Va face o alianţă?”, se întreabă acest consilier. „Laurent Fabius, garantul pactului dintre DSK şi Aubry, va suna adunarea în jurul lui Aubry sau se va hotărî să-şi încerce norocul?”, se întreabă un bun cunoscător al stângii de la Palatul Élysée.

„Înţelegeţi acum mai bine de ce Sarkozy nu se temea de un duel cu Strauss-Kahn, el cunoştea părţile vulnerabile”, spune acesta din urmă. Scoaterea din joc a lui DSK pentru 2012 schimbă cel puţin un aspect pentru Nicolas Sarkozy. Patronul FMI era pe aceeaşi lungime de undă cu Sarkozy în ceea ce priveşte dosarele internaţionale. Acum, şeful statului este „singurul cârmaci pe vreme de furtună al prezidenţialelor”, analizează un apropiat al preşedintelui. „Va fi o pârghie în faţa lui François Hollande, mai puţin în faţa lui Aubry”, anticipează acesta.

Mai rămâne chestiunea unei eventuale succesiuni a lui Strauss-Kahn în fruntea FMI. Duminică seară, Nicolas Sarkozy a primit-o pe Christine Lagarde. S-a exprimat într-un mod categoric: „DSK nu era la FMI un reprezentant al Franţei, el era un francez la FMI. Deci Franţa nu este dezonorată”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.