EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Scandalul DSK îngreunează opţiunea ca un european să conducă Fondul Monetar

0

Posibila cădere a lui Dominique Strauss-Kahn nu putea veni înt-un moment mai nepotrivit. În mijlocul renegocierii datoriei Greciei, cu alte operaţiuni de salvare în derulare şi un euro în expectativă – bursele asiatice au deschis săptămâna în scădere faţă de dolar – absenţa conducerii Fondului Monetar Internaţional (FMI), complică o acţiune energică la nivel internaţional pentru a depăşi criza economică, notează marţi (17 mai 2011) ziarul ABC.

Când vocea întâi era G-7, regula era ca FMI să fie prezidat de european, cu un american ca „număr doi”. Însă lumea este acum gestionată de G-20 iar ţările emergente vor să transfere organizaţiei financiare interguvernamentale noua corelare de forţe la nivel global. Cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut că ţările emergente ar trebui să aibă o prezenţă mai determinantă în conducere atât a FMI cât şi a Băncii Mondiale, dar a avertizat că într-un moment atât de decisiv pentru UE, Uniunea nu va renunţa să pună pe masă „candidaţi buni”.

Surse ale Fondului, care oficial aşteaptă să vadă cum va evolua cazul, sunt de părere că situaţia lui Strauss-Kahn este de nesusţinut, cun un proces în aşteptare cel puţin până în septembrie şi cu o perioadă de interimat asigurată de numărul doi John Lipsky, care a asumat momentan funcţiile de director general, dar pentru scurt timp. Însuşi Lipsky anunţase că se pregăteşte de plecare în august. Cu greu în această scurtă perioadă de timp şi-ar putea întări profilul destul de slab, departe de influenţa pe care Strauss-Kahn o avea în sferele puterii.

Eliminată probabil opţiunea fostului premier Gordon Brown, având în vedere refuzul guvernului lui David Cameron de a-l sprijini şi cu italianul Mario Draghi aşteptând la uşa Bancii Centrale Europene, ministrul de finanţe francez, Christine Lagarde, ar putea reprezenta candidatura europeană. Deşi nu este tradiţional ca doi directori consecutivi să provină din aceeaşi ţară, în trecut s-au văzut două cazuri. Însă Franţa a mai condus FMI 26 de ani din ultimii 33.

Ţările emergente au venit deja cu propriile nume. De fapt această mişcare are loc de mai multe luni, în faţa posibilităţii ca după vară Strauss-Kahn să renunţe la post pentru a se lansa în campania pentru alegerile prezidenţiale franceze. Mandatul său expiră în 2012. Între numele care se vehiculează se află cel al lui Kemal Dervis, fost ministru turc de finanţe, care a ajutat ţara să evite falimentul recurgând la ajutorul FMI în 2001. În prezent, el conduce programul de economie globală la Brookings Institution, din Washington. Se are, de asemenea, în vedere numele lui Trevor Manuel, fost ministru de finanţe al Africii de Sud şi Montek Singh Ahluwalia, vicepreşedinte al Comisiei de planificare a Indiei.

Pe masă se află şi candidaturile celor doi care au împiedicat alegerea lui Rodrigo Rato în 2004: Stanley Fischer, american de origine israeliană, fost „număr doi” al FMI, şi Mohamed el-Erian, american de origine egipteană, cu 15 ani de experienţă în FMI şi care pentru mulţi ar fi favoritul dacă ar fi dispus să abandoneze actualul post de şef pentru investiţii la Pimco. Unii dintre candidaţi depăşesc limita de vârstă de 65 de ani, cum este cazul lui Montek Singh Ahluwalia şi Stanley Fischer, ceea ce în principiu i-ar împiedica să fie desemnaţi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.