Traian Igaş: 3.400 dosare penale întocmite în primele patru luni din 2011 pentru infracţiuni silvice

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat miercuri (18 mai) , în cadrul unei conferinţe comune cu ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, că în primele patru luni din 2011 au fost întocmite peste 3.400 de dosare penale pentru furturi de lemn din păduri şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de 193 milioane de lei.

Traian Igaş şi Laszlo Borbely au dat publicităţii datele unor acţiuni desfăşurate în comun de cele două ministere în domeniul combaterii infracţiunilor silvice.

Astfel, în primul trimestru din 2011 au fost executate 8.859 de acţiuni, din care 2.439 în fondul forestier. Poliţiştii şi lucrătorii silvici au verificat 20.843 de mijloace de transport, 1.261 de instalaţii de debitat, 927 exploatări forestiere, 357 de depozite şi 268 de ocoale silvice.

Traian Igaş a precizat că din cele 2.317 de dosare penale pentru furturi de lemn din păduri, soluţionate în intervalul ianuarie-aprilie 2011, aproape 1.400 de dosare au primit în Justiţie soluţia de neîncepere a urmăririi penale sau de scoatere de sub urmărire penală.

Laszlo Borbely a anunţat că, în curând, orice tăiere ilegală şi furt de masă lemnoasă, în orice cantitate, vor fi considerate infracţiuni, la fel şi depozitarea, transportul sau prelucrarea de material fără acte de provenienţă.

„Începând din 2010, am modificat Legea pădurilor şi am introdus sancţiuni mult mai drastice în ceea ce priveşte infracţiunile silvice. Pe lângă această lege, avem în faza finală iniţiativa prin care orice furt de lemne va fi considerat infracţiune.

Această modificare prevede că orice furt de lemn se va pedepsi penal, de asemenea, depozitarea, transportul sau transformarea unei cantităţi de masă lemnoasă fără acte în regulă. Limitele pedepselor sunt mai mari decât cele din domeniul silviculturii”, a explicat Laszlo Borbely.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.