Uzbekistanul asimilează direcţia asiatică a exporturilor energetice

Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, începe astăzi o vizită de două zile în India. În timpul negocierilor pe care le va avea cu premierul Indiei, Manmohan Singh, vor fi discutate noi domenii de cooperare între cele două ţări. India manifestă un mare interes pentru participarea la proiecte de exploatare a resurselor energetice din Uzbekistan.

La rândul său, Taşkentul tinde să-şi diversifice livrările de hidrocarburi în direcţie asiatică, notează marţi (17 mai 2011) cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Uzbekistanul şi India cooperează cu succes, deja de două decenii, în domenii precum industria, turismul şi sistemul medical. Cooperarea energetică, însă, este un vector nou pentru cele două ţări. De o perioadă de timp, India manifestă interes pentru accesul la zăcămintele de hidrocarburi din Asia Mijlocie şi de la Marea Caspică. Propriile rezerve de petrol şi de gaz ale Indiei nu-i permit satisfacerea cererii interne, ţara fiind nevoită să importe peste 80 la sută din resursele energetice necesare din ţările Orientului Mijlociu /OM/ şi din Rusia.

În aceste condiţii, este firesc că India a decis să se ralieze proiectului energetic TAPI /Turkmenistan, Afganistan, Pakistan şi India/, însă construcţia acestui gazoduct va începe, probabil, abia după stabilizarea totală a situaţiei din Afganistan. În actuala etapă, Indiei i-a oferit ajutor Uzbekistanul, ale cărui rezerve de gaz se ridică, potrivit datelor oficiale, la 7,2 trilioane de metri cubi.

Companiile energetice ale Indiei manifestă interes pentru exploatarea zăcămintelor de gaz natural şi de şist din Uzbekistan. Cel mai atractiv pare a fi proiectul de exploatare a rezervelor de gaz natural din Karakalpakstan. Se plănuieşte ca livrările de la acest zăcământ să se realizeze prin coridorul de transport ‘Turkmenistan, Uzbekistan, Iran, Qatar şi Oman’, ce va fi realizat în viitorul apropiat, precizează Nezavisimaia Gazeta.

Acest vector este convenabil pentru Taşkent, sunt de părere experţii. ‘În ultimul deceniu observăm aspiraţia Uzbekistanului de a-şi diversifica exportul de resurse energetice. Taşkentul nu doreşte să se fixeze pe o singură direcţie, în speţă pe cea rusească, ci să-şi extindă la maxim lista de posibile contacte’, explică experta Evghenia Voiko.

Voiko aminteşte că Uzbekistanul a început să-şi realizeze programul de diversificare a exportului pe pieţele Asiei din 2009, livrând gaz în China. Gazul uzbec este livrat în această direcţie prin gazoductul transasiatic, construit în urmă cu doi ani şi care leagă sistemele Chinei şi Turkmenistanului, trecând prin Uzbekistan şi Kazahstan. Potrivit acordului semnat deja între Taşkent şi Beijing, partea uzbecă s-a obligat să livreze anual în regiunile vestice ale Chinei câte 10 miliarde de metri cubi de gaz natural, iar în mai 2011, în timpul vizitei la Beijing, Islam Karimov a convenit asupra majorării acestor livrări până la 25 miliarde de metri cubi.

În aceste condiţii, vectorul vestic al exporturilor de gaz din Uzbekistan trece pe planul doi, în timp ce vectorul asiatic devine prioritar. O altă cauză a faptului că Taşkentul şi-a intensificat căutările unor noi pieţe de desfacere în Est o constituie aceea că realizarea proiectului Nabucco, în care Uzbekistanul putea să joace un rol important, a fost amânată pentru doi ani şi existe semne că Taşkentul ‘s-a răcit’ faţă de acest proiect, în favoarea Indiei, potrivit cotidianului rus.

‘India este un jucător în asensiune. În plan tehnologic, ea concurează cu China’, subliniază Voiko, ‘Capacităţile de producţie crescânde ale Indiei necesită o alimentare permanentă cu resurse energetice. În afară de aceasta, accidentul de la centrala nucleară niponă Fukushima a asigurat pentru o lungă perioadă, în energetică, ponderea gazului în faţa uraniului’, a adăugat experta.

De asemenea, în opinia specialiştilor, nu trebuie scoasă din vedere nici cooperarea uzbeco¬indiană în domeniul înaltelor tehnologii. ‘India ocupă unul dintre primele locuri în acest domeniu şi va fi în avantajul Uzbekistanului să se inspire din această vastă experienţă’, asigură Voiko.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.