Viaţa politică franceză este parţial responsabilă de scandalul Dominique Strauss-Kahn

Arestarea şefului Fondului Monetar Internaţional (FMI) Dominique Strauss-Kahn pune capăt speranţelor sale de a deveni preşedinte al Franţei, scrie marţi presa britanică, care apreciază că o parte din responsabilitate în această afacere o are cultura politică franceză, informează AFP.

„Niciun plan de salvare pentru şeful FMI”, titrează The Independent pe prima pagină, cu referire la decizia de luni de a-l menţine în arest pe Dominique Strauss-Kahn şi la rolul său, ca bancher, de a asigura salvarea financiară a Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

„Se pare că sunt puţine şanse, cu excepţia cazului în care Strauss-Kahn ar fi curăţat (de toate acuzaţiile) în zilele următoare, ca el să participe în acest moment la cursa pentru alegerile prezidenţiale”, scrie The Guardian (centru-stânga).

Exprimând puţină empatie faţă de şeful FMI, publicaţiile britanice au scris la unison că Franţa este „fascinată de seducătorii politici” şi că legile sale stricte de apărare a vieţii private au contribuit la punerea lui Strauss-Kahn într-o situaţie dificilă.

„Curtenitor, bronzat în permanenţă şi niciodată fără bani… Strauss-Kahn este aproape o caricatură a „socialistului cu şampanie””, mai scrie The Guardian. „O reputaţie de afemeiat nu reprezintă un obstacol pentru a reuşi în politică în Franţa, ci dimpotrivă. Însă condamnarea pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol este o cu totul altă poveste”, mai notează publicaţia citată.

Conform The Guardian, arestarea lui Strauss-Kahn a ridicat „chestiunea jenantă în mass-media fanceză şi în politică a două lumi paralele: ceea ce este tipărit, şi ceea ce se află în spate, bârfele, şi ceea ce trebuie să rămână oficial nespus”.

Cu mult mai incisiv, tabloidul Daily Mail, extrem de conservator, titrează dur: „O satiră sexuală, o conspiraţie a tăcerii şi de ce nu trebuie să avem NICIODATĂ legile privind viaţa privată ca în Franţa”.

„Pe banca acuzaţiilor – şeful FMI şi cultura secretului în Franţa”, se poate citi pe prima pagină din The Times (centru dreapta). „Poate că britanicii sunt prea prudenţi în ceea ce priveşte sexul, însă scandalul care îl vizează pe Strauss-Kahn arată că fascinaţia francezilor pentru seducătorii politici poate fi o îndrumare greşită cel puţin în aceeaşi măsură” scrie cotidianul.

„Atitudinea faţă de sex nu a fost nici cenzurată, nici aprobată. Francezii nu sunt mai orientaţi spre sex decât alte naţiuni, deşi le place să creadă acest lucru”, a adaugă publicaţia.
Arestarea lui Strass-Kahn este „punerea sub acuzare a unui macho, a culturii politice franceze a secretului care consideră că a alerga după femei face pur şi simplu parte dintr-o lungă tradiţie franceză: Libertate, Egalitate, Infidelitate”, concluzionează The Times.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.