EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Viitorul candidat al puterii la preşedinţia Rusiei va fi decis de 25-30 de oameni în viitorul apropiat

O poziţie consolidată a elitei ruse în privinţa candidatului pentru viitoarele alegeri prezidenţiale urmează să fie elaborată în viitorul apropiat de un nucleu format din 25-30 de politicieni şi oameni de afaceri, notează într-un raport politologul Dmitri Orlov, director general al Agenţiei pentru Comunicaţii Politice şi Economice şi un apropiat al Kremlinului.

Potrivit cotidianului rus Vedomosti, scopul principal al raportului, intitulat „Startul alegerilor şi evoluţia tandemului”, este cel de a elabora un algoritm optim pentru înaintarea unui candidat unic din partea puterii, nu cel de a linişti opinia publică cu privire la faptul că în cadrul tandemului nu există divergenţe. Aceste divergenţe există, însă anvergura lor este limitată, explică Orlov.

În raport, Orlov încearcă să demonstreze că atât elitele, cât şi populaţia Rusiei conştientizează că distrugerea unităţii tandemului Medvedev-Putin constituie principala ameninţare la adresa sistemului politic actual. Baza socială a ambilor membri ai tandemului este comună: nu întâmplător, cotele de popularitate ale lui Medvedev, Putin şi partidului „Rusia Unită” scad şi cresc în mod echidistant. În ceea ce priveşte formatul de poziţionare politică autonomă şi paralelă a lui Medvedev şi Putin, acesta a fost ales conştient şi a servit la formarea instituţiilor independente /neorientate spre o personoană/ ale preşedinţiei şi guvernului, este de părere politologul.

Potrivit lui Orlov, a fost formată şi „instituţia pentru înaintarea candidatului din partea puterii”: acest lucru se întâmplă la congresul „Rusiei Unite”. La fel ca în urmă cu patru ani, viitorul congres se va desfăşura în două etape, iar în cea de-a doua, imediat după alegerile parlamentare din decembrie, va fi înaintat candidatul puterii la preşedinţie, prognozează politologul. Acesta nu exclude nici posibilitatea unui anunţ mai timpuriu, undeva pe la sfârşitul verii, dar îl consideră puţin probabil, deoarece va perturba eficienţa actualului sistem.

Însă, deja în viitorul apropiat un nucleu al elitei – cei mai influenţi 25-30 de politicieni şi oameni de afaceri ruşi – vor elabora o poziţie consolidată în ceea ce priveşte candidatul unic. Acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul verii, subliniază Orlov.

Deosebirea faţă de situaţia din 2007 este aceea că pe atunci rolul lui Putin era radical dominant, el alesese succesorul şi posibil luase decizia finală spre sfârşitul lui noiembrie. Acum, însă, există mai mult de două centre de influenţă şi este nevoie ca o poziţie comună a elitei să fie elaborată mai devreme.

În opinia lui Orlov, din cercul celor care vor decide numele acestui candidat fac parte şefi ai guvernului, ai Administraţiei prezidenţiale, ai „Rusiei Unite”, ai celor două camere ale parlamentului, ai celor mai influente regiuni /Moscova şi Sankt Petersburg/ şi 3-4 oameni de afaceri.

De asemenea, Orlov precizează că nucleul elitei va trebui să elaboreze o poziţie comună pe marginea unor asemenea probleme precum cine va fi candidatul, cursul politic şi economic care va fi desfăşurat din 2012 şi rolul care-i va reveni celui de-al doilea participant al tandemului.

Deputatul rus Serghei Markov este de părere că în procesul deciderii viitorului candidat al puterii la prezidenţiale vor fi implicaţi vicepremierii, şeful Administraţiei prezidenţiale Serghei Narâşkin şi adjunctul acestuia Vladislav Surkov, liderii partidelor „Rusia Unită” şi „Rusia Justă” /Boris Grâzlov şi Serghei Mironov/, directorii marilor corporaţii de stat /Gazprom, Rosneft/ şi ai unor companii private precum Lukoil şi Rusal.

Potrivit lui Markov, oameni care s-ar putea pronunţa pe marginea acestui subiect sunt maxim 15, iar cei de a căror opinie va ţine cont tandemul – maxim 5. Opinia acestor oameni nu va fi una instituţionalizată, ci va reprezenta un sistem de consultaţii şi aluzii: ei vor lua decizia şi o vor aduce la cunoştinţa unuia dintre participanţii tandemului, aceluia pe care vor decide să-l sprijine. Însă, nu este o certitudine că opinia lor va fi decisivă: ultimul cuvânt va fi al lui Putin, este convins deputatul rus.

În opinia altor experţi ruşi, autorii raportului încearcă să promoveze ideea unei decizii colective a „problemei 2012”, pentru a atenua scepticismul societăţii ruse, căreia nu-i place că cea mai importantă problemă pentru ţară este decisă doar doi oameni. Însă, cel mai mult puterea este interesată în aceea ca întreaga discuţie să se reducă la problema „cine va candida în alegeri – Putin sau Medvedev”, în timp ce consolidarea opoziţiei şi înaintarea de către acesta a unui candidat unic nici măcar nu este luată în calcul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata