ANAR va întocmi hărţi speciale pentru evidenţierea zonelor care prezintă risc ridicat de producere a inundaţiilor

0

Administraţia Naţională Apele Române a accesat un grant de peste 40 milioane euro, suma reprezentând valoarea celor zece contracte de finanţare semnate în cadrul proiectelor intitulate „Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor” o parte dintre investiţii urmând să se deruleze şi în judeţul Maramureş.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Someş-Tisa din Baia Mare, Anca Bonto a declarat, joi,  că, din suma totală de 40 milioane de euro se vor rula proiecte la nivelul bazinelor hidrografice Crişuri, Banat, Siret, Mureş, SomeŞ-Tisa, Buzău, Argeş-Vedea, Dobrogea-Litoral, Olt şi Jiu.

Proiectele vizează întocmirea unor hărţi de hazard, care să evidenţieze zonele cu risc ridicat de inundaţii, acestea urmând să fie finalizate până la mijlocul anului 2012.
Hărţile de hazard se vor întocmi pentru principalele tronsoane ale cursurilor de apă şi ale afluenţilor lor, pe o lungime de aproximativ 20.000 km.

Potrivit responsabililor din cadrul ANAR, se va folosi o metoda specială, de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care consta în „efectuarea de zboruri aerospaţiale, în urma cărora se va obţine modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente”.

De asemenea, vor fi realizate studii hidrologice şi de management ale bazinelor hidrografice.

După elaborarea hărţilor de hazard, ele vor fi puse la dispoziţia consiliilor judeţene pentru a elabora hărţile de risc (hărţi care vor indica nivelul pagubelor care se vor produce şi zonele de evacuare a populaţiei, în baza datelor obţinute din hărţile de hazard), conform prevederilor legislatiei in vigoare.

Odată finalizate, hărţile vor fi puse ulterior la dispoziţia autorităţilor locale, dar şi a publicului larg. Judeţul Maramureş întră în categoria zonelor expuse frecvent la inundaţii .

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.