Bruxellesul revine asupra testelor „degradante” impuse de Praga solicitanţilor de azil

0

Bruxellesul revine asupra problemei testelor impuse de Praga solicitanţilor de azil, după ce a cerut o explicaţie Cehiei în luna decembrie a anului trecut, trimiţând o nouă scrisoare autorităţilor cehe.

În document se subliniază că explicaţiile date până în prezent „nu sunt suficiente pentru a elimina îngrijorările” exprimate în 2010, în special cu privire la compatibilitatea aşa-numitelor „”teste falometrice”” cu procedurile de examinare a cererilor de azil, informează cotidianul italian Il Giornale în ediţia de marţi.(17 mai 2011)

„Oamenii vin în Europa în căutare de protecţie pentru mai multe motive, printre care şi discriminarea sexuală. Procedura testelor falometrice constituie un amestec grav în viaţa privată a persoanelor şi pentru demnitatea lor. Acest tip de tratamente degradante nu pot fi acceptate în UE”, a subliniat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

În scrisoarea trimisă autorităţilor de la Praga, Stefano Manservisi, directorul general al Directoratului pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene, subliniază caracterul „degradant şi umilitor” al testului, care alimentează sentimente de „frică, anxietate şi inferioritate”, încălcând ceea ce consfinţeşte Carta UE a drepturilor fundamentale.

„Testele falometrice”, nişte examinări prin care se măsoară fluxul sanguin la nivelul penisului in faţa unor scene erotice, se fac în Republica Cehă cu scopul de a dovedi homosexualitatea solicitanţilor de azil, care susţin că sunt persecutaţi din cauza orientării lor sexuale în ţări precum Iran, Siria, Egipt, Azerbeigian, Nigeria, Camerun.

Procedura „degradantă” a fost concepută de sexologul ceho-canadian Kurt Freund, în anii „50, când homosexualitatea era încă un delict pentru regimul comunist de la Praga. Practica mai supravieţuieşte iar împotriva ei Comisia Europeană a decis să deschidă o anchetă oficială.

Falometria foloseşte un dispozitiv special numit „pletismograful penisului”, conceput pentru a „trata” homosexualitatea. Fosta Cehoslovacie a decriminalizat delictul de homosexualitate în 1961. Testele au fost reintroduse în ultimul timp iar versiunile cele mai recente ar fi capabile să măsoare şi reacţiile organelor sexuale feminine. De exemplu, o femeie originară din Camerun a fost supusă testului, după ce a cerut azil politic autorităţilor din Republica Cehă.

Potrivit Il Giornale, nu au servit la nimic argumentele invocate de ministrul ceh de interne, Tomas Haisman, care a subliniat într-o notă că testele au fost efectuate pe un număr foarte mic de persoane (circa zece) şi întotdeauna cu acordul lor. A fost neconvingătoare apărarea Cehiei: „Prea mulţi oameni pretind că sunt homosexuali”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.