Cea mai faimoasă dansatoare din China, „balerina-colonel”

Jin Xing, transexual şi fost ofiţer în armata chineză, este în prezent, după o operaţie de schimbare a sexului, dansatoarea cea mai faimoasă din China.

Povestea sa a învins toate prejudecăţile, scrie revista americană Newsweek, preluată în ultimul număr de publicaţia italiană L”Espresso.

Pe vremea când era bărbat, Jin dansa deja în ansambluri de balet al armatei. Odată devenit femeie a ales dansul drept carieră şi a ajuns prim-balerină a Chinei: „Poate că una dintre cele mai bune dansatoare din lume. Sfidează gravitaţia”, după cum a declarat un diplomat occidental care a vazut-o dansând.

Mulţi oameni din China o privesc pe „balerina-colonel” cu un oarecare scepticism, dar este clar că această artistă independentă, acum în vârstă de 43 de ani, a parcurs un traseu surprinzător pentru a ajunge la recunoaşterea profesională şi la celebritate.

Povestea ei nu este pur şi simplu aceea a perseverenţei şi luptei unei singure persoane: este şi povestea care arată cât de mult s-a liberalizat China în artă şi cultură, de o manieră care merge dincolo de previziunile multora din Occident. Astăzi, Jin este unul dintre coregrafii cei mai importanţi din ţara sa, este căsătorită şi a adoptat trei copii.

Povestea a început în urmă cu 35 de ani, când micuţul Jin, după ce a văzut un film despre dans, i-a rugat pe părinţi să-i cumpere un costum de balerină. Dar nu dansul a făcut din el un adult. S-a înrolat în cele din urmă în Armata de Eliberare a Poporului.

„În anii „70, Armata era cea mai practicabilă cale pentru un artist”, a declarat Jin pentru Newsweek. De abia la sfârşitul anilor „80, a reuşit să obţină o bursă pentru a studia dansul. În perioada 1987-1991 s-a mutat la New York, unde a început să frecventeze baruri gay. Un profesor new-yorkez l-a avertizat că doar acolo putea deveni celebru, dar Jin nu i-a dat dreptate şi s-a mutat la Roma pentru a preda dansul după care a revenit în China.

Decis să-şi facă schimbarea de sex, Jin s-a adresat chirurgului plastician Yang Peiying. Miza a fost prima operaţie de schimbare de sex din China continentală, iar Yang şi colegii săi au efectuat o serie de evaluări psihiatrice atente înainte de ea. Doctoriţa, acum la pensie, a apreciat evenimentul drept unul „”istoric”.

Chiar dacă intervenţia a fost autorizată, autorităţile chineze se prefăceau iniţial că Jin nu există. „Când dansatori din alte ţări mă căutau, autorităţile răspundeau: „Nu am reuşit să o găsim, poate că se află în Europa” . Doar începând din 2006 a fost acceptată oficial ca artistă şi invitată să solicite fonduri oficiale pentru munca sa.

„Anul trecut, guvernul a început să mă considere o figură de frunte a culturii, invitându-mă să depun cereri pentru a obţine fonduri de la stat”, a spus Jin, care a precizat că nu ar dori să solicite astfel de fonduri, deoarece i s-ar pune în pericol independenţa ca artistă.

Într-o ţară în care grupurile artistice de profil înalt sunt încă finanţate de stat, Jin conduce o companie de dans privată, „Jin Xing Dance Theater”, şi şi-a vândut vila din Shanghai pentru a finanţa un festival de dans independent.

În 2004, l-a cunoscut pe soţul ei, pe un zbor intercontinental lung, la clasa I, omul de afaceri german Heinz-Gerd Oidtmann, care nu s-a declarat surprins că Jin a fost odată bărbat.

Acum, Jin şi compania sa de dans se bucură de succes. La sfârşitul anului va începe un turneu în SUA, cu o revenire tocmai la New York, unde a făcut primii paşi în procesul de învăţare a dansului modern.

În artă, ca şi în viaţă, „trăsătura cea mai admirabilă a lui Jin este transparenţa şi deschiderea sa mintală”, remarcă coregraful Wen Hui, care a dansat cu ea la începutul anilor „90.

Care este următorul pas în cariera sa? Având în vedere succesul obţinut prin participarea la show-ul TV popular, „Cine este numărul unu în dans?”, care calchiază programulul american „American Idol”, Jin cochetează cu ideea de a deveni prezentatoare TV. „Oamenii îmi spun: „Poţi deveni Oprah Winfrey a Chinei”. Am decis că într-o zi voi sta în faţa camerei de filmat şi voi vorbi cu oamenii„, spune Jin, precizând: „Nu voi înceta niciodată să fiu cinstită cu viaţa mea. Mi-am schimbat sexul dar nu şi ideile

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.