Criza economică din Italia a dus la mai puţine căsătorii şi la mai multe contracte prenupţiale

Criza economică îi determină pe tinerii italieni să prefere concubinajul căsătoriei. Cei mai curajoşi preferă ceremoniile la starea civilă, restrânse şi cu împărţirea bunurilor prin contract înainte de căsătorie, relevă miercuri un studiu al Institutului Naţional de Statistică (ISTAT).

Încă din 1972, numărul căsătoriilor înregistra scăderi semnificative. În perioada 2009 – 2010 s-au organizat cu 30.000 de nunţi mai puţin, adică s-a ajuns la o scădere cu 6%. ISTAT observă că în 2009 au fost oficiate 230.613 de căsătorii, în timp ce anul trecut numărul lor a scăzut la 217.000. Cele mai afectate zone sunt Lazio (-9,4%), Lombardia (-8%), Toscana (-6,7%), Piemonte şi Campania (-6,4%).

Printre motivele care au dus la scăderea numărului căsătoriilor, cercetătorii enumeră întârzierea părăsirii căminului părintesc, dificultatea cu care tinerii îşi găsesc un loc de muncă şi îşi pot cumpăra o casă proprie.

Prin urmare, mirii au de cele mai multe ori peste 35 de ani, cu zece ani mai mult faţă de părinţii lor la momentul căsătoriei. Criza economică îi determină pe tineri să trăiască în concubinaj. În 2007, numărul perechilor care au ales să locuiască împreună fără oficierea căsătoriei depăşea jumătate de milion. Acest lucru este confirmat şi de creşterea numărului copiilor născuţi din părinţi necăsătoriţi. În 2009, aceştia reprezentau 21,7% dintre nou-născuţi.

Criza economică a afectat şi căsătoriile mixte, în care unul dintre parteneri are cetăţenie italiană. În 2009 s-au înregistrat 16.559 de italieni care şi-au ales mirese de altă naţionalitate, în timp ce 4.798 de italience s-au căsătorit cu parteneri străini.

Mirii au găsit şi soluţii la criza economică. Ceremoniile au devenit intime, maşinile de gală sunt închiriate sau ale prietenilor, ornamentele florale se fac în casă, iar fotografiile cad în grija rudelor.

Petrecerea s-a redus la un prânz sau la o cină programată în timpul săptămânii pentru a profita de reducerile cu până la 20% oferite de restaurante. Invitaţiile de nuntă s-au transformat în e-mail-uri sau sms-uri, iar ţinutele mirilor se închiriază. În acest fel, se ajunge la o economisire cu până la 75% din preţul unei nunţi tradiţionale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.