DA – la orice golănii, NU – la salarii omeneşti în spitalele ieşene

– (…) Şi veni şi cea de a treia zi de proteste la Spitalul Socola. Şi cu delegaţi de la Spitalul Spiridon şi de la Pneumoftiziologie. Şi mai veni şi o comisie de la Ministerul Bolii şi Problemelor de Sănătate (mă tem uneori că şi mintală!) al ţării impropriu descrise ca fiind în curs de dezvoltare numită România. Şi începură discuţiile. Şi degeaba. Şi-am încălecat pe-o şa şi hai să vă mai spun, totuşi, câte ceva despre necazul acestor oameni a căror nemulţumire e lesne de înţeles.

 

Personalul spitalicesc suferă, iată, o nouă umilinţă la care-l supune guvernul de călăi ai neamului, lepădat parcă direct de pe coverta petrolierului „Biruinţa”, la un tangaj mai mare, de cel mai autentic cârmaci al ţării de după 1989. De parcă nu s-ar fi operat deja reduceri salariale draconice, unora din salariaţii spitalelor amintite le-a fost ciuntită leafa până la nivelul a trei amărâte de milioane şi ceva – patru. Adică mai puţin de o sută de euro, mai jos decât ajutorul de şomaj! La cel mai mare centru de neuropsihiatrie din ţară, unde e de lucru berechet! Rămâi fără cuvinte…

Pe de altă parte, nu văd la ce s-au mai obosit cei ce par a fi cu minţile veşnic odihnite, de la minister, să trimită o comisie care să răspundă negativ oricăror solicitări de minimă rezistenţă ale sindicaliştilor din centrele medicale afectate de aceste noi retezări de fonduri salariale. Cum să reacţionezi în faţa unor roboţi care-ţi repetă papagaliceşte: „asta nu se poate”? De fapt,   nici nu cred că situaţia poate fi rezolvată la nivelul aşa-zisului Minister al Sănătăţii, ci în Executivul reunit, care să caute soluţii rezonabile.

Cum, domnilor, chiar nu se poate? Dar să permiteţi semnarea unui contract de servicii cu un spital privat, la Iaşi, prin casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, s-a putut, nu-i aşa? Acolo nu s-a făcut vorbire de lipsa de posibilităţi financiare? Vorbesc de centrul medical Arcadia, unitate exclusiv privată şi care n-a avut nici o dificultate să acceseze subsidii guvernamentale printr-un contract care nu ţine seama de complexitatea cazuisticii şi de numărul de bolnavi trataţi. În plus, una din clădirile în care operează, cea din strada Sărărie, are o funcţionalitate defectuoasă, ambulanţele şi maşinile care aduc bolnavi blocând uneori traficul auto pe strada Toma Săvescu.

Permiteţi-mi să întreb: cum se poate ca unele spitale de stat să fie desfiinţate, dar să fie plătite unităţile medicale private? Specialistul care şi-a făcut centru medical privat are finanţare proprie, din tarifele percepute, ce nu sună logic aici? A! E nou şi merită? Păi, domnilor, în acelaşi timp, spitalul nou şi ultramodern care va găzdui Centrul Oncologic zace nefolosit, deşi e practic gata, pentru că nu se găsesc bani pentru câteva finisaje mărunte la parter. Adică s-a înecat ca ţiganul la mal. Contemplăm, aşadar, absurdul în toată splendoarea sa! Dar lista neregulilor administrative şi financiare din sistemul de îmbolnăvire – na, că iar am greşit! – de sănătate nu se termină aici. La nivel naţional, gama e largă precum oferta supermarketurilor, că mi-e şi frică să mă mai gândesc.

Şi mai e ceva. Lor, medicilor, asistentelor, infirmerelor şi celorlalte categorii de personal spitalicesc li se cere performanţă, corectitudine, profesionalism, da? Pentru nişte salarii caricaturale şi un statut social din ce în ce mai degradat. Între timp, o treime din numărul senatorilor chiulesc cu neruşinare lună de lună de la şedinţe şi totuşi primesc la bani de la stat de vomită resturi în bancnote de 100 de euro! Şi au de toatele asigurate: secretar personal, fonduri diverse pentru deplasare şi cazarer şi alte privilegii materiale şi morale. Vi se pare corect?

Nu cer decât aplicarea principiului de bun simţ: la situaţii excepţionale, măsuri excepţionale, da? Avem o problemă naţională deosebită? S-o rezolvăm corect, nu să ne batem joc. Senatorii să fie penalizaţi corespunzător şi chiar excluşi dacă persistă în nesimţirea asta care le face obrazul mai gros decât şoricul porcului! Da, ştiu, mi-am luat temperatura. Sunt normal. Poate n-o fi de la asta. O să merg la un control. Dac-oi mai avea unde… Multă sănătate!

Ion SCUTARU

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.