Mironov riscă să fie demis din funcţia de preşedinte al Senatului rus

Preşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, Serghei Mironov, ar putea fi revocat din această funcţie, scriu ziarele moscovite de miercuri. În calitate de lider al partidului „Rusia justă”, Mironov a criticat în repetate rânduri conducerea petersburgheză a formaţiunii de guvernare „Rusia unită”, stârnind nemulţumiri.

Toţi împotriva lui Serghei Mironov, titrează Izvestia. Adunarea legislativă din Sankt Petersburg, regiune pe care Mironov o reprezintă în Senatul rus, va examina problema retragerii acestuia din camera superioară a parlamentului. Dezbaterile vor fi aprinse, dar experţii consideră că rezultatele sunt previzibile. „Rusia unită” va dori să-i demonstreze preşedintelui Senatului că de ea depinde desemnarea sau demiterea celui de-al treilea om în stat, consideră directorul Centrului de comunicare politică şi economică, Dmitri Orlov.

Kommersant notează că majoritatea ruşilor nu este la curent că în ţară a apărut un Front popular în jurul partidului de guvernământ „Rusia unită”, relevă sondajele de opinie. Experţii subliniază necesitatea atragerii unor personalităţi politice cunoscute în această mişcare, dar care să aibă legătură cu „Rusia unită”. Unul dintre reprezentanţii Congresului asociaţiilor ruse, înfiinţat în 1992 de actualul reprezentant al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat că va coopera cu Frontul popular rus. Potrivit sondajelor, 61% dintre respondenţi au auzit pentru prima dată de Frontul popular rus, anume de la realizatorii studiului de opinie şi numai 9% au spus că ştiu bine despre ce este vorba.

Moskovski Komsomoleţ avertizează că lui Dmitri Medvedev i se va pune neapărat miercuri „întrebarea blestemată” – dacă la prezidenţialele din 2012 va candida el /pentru un nou mandat/, sau Vladimir Putin. „Ce-ar fi să răspundeţi direct ‘Eu’. Doar noi vedem cu toţii cât de mult vă doriţi acest lucru”, scrie tabloidul, adăugând că şeful statului şi-ar putea motiva decizia prin dragostea poporului său, simpatia democraţiilor occidentale, talentele personale şi pronia divină.

Cel mai celebrul deţinut rus, fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, a constituit subiect central al ştirilor în ajunul conferinţei pe care o va susţine miercuri preşedintele rus Dmitri Medvedev, remarcă Nezavisimaia Gazeta. Tribunalul municipal Moscova a amânat cu o săptămână examinarea recursului la al doilea dosar al afacerii Iukos, în cadrul căruia Hodorkovski şi asociatul său, Platon Lebedev, au fost condamnaţi până în 2017. La ieşirea din tribunal, se împărţeau fluturaşi, ai căror autori propuneau strângerea de semnături pentru înaintarea candidaturii lui Mihail Hodorkovski la postul de preşedinte. Şeful Institutului de dezvoltare contemporană, Igor Iurghens, a presupus că noul lider al partidului „Cauza dreaptă”, Mihail Prohorov, este un posibil pretendent la postul de şef de stat.

Pagube din amenzi, titrează cotidianul financiar Vedomosti, semnalând că verificarea mediului de afaceri costă bugetul de stat mai mult decât veniturile pe care le aduce. Organele de control sunt în pierdere: în 2010 au cheltuit 91,5 miliarde de ruble (2,3 miliarde de euro), dar au dat amenzi în valoarea de 12,5 miliarde de ruble (aproximativ 300 de milioane de euro). Pentru descoperirea unei singure încălcări, Serviciul federal pentru control veterinar şi fitosanitar, Rosselhozdnadzor, cheltuie aproape un miliard de ruble.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.