Miza interceptărilor de la Iaşi: O afacere de 200 de milioane de euro

– Specialiştii care au montat aparatura de interceptare din birourile vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi sunt suspectaţi de scurgeri de informaţii în urma cărora a fost compromisă o anchetă a DNA ce viza trucarea unor licitaţii, în valoare de peste 200 de milioane de euro, spun surse judiciare.

Principalii suspecţi vizaţi de DNA pentru divulga­rea montării aparaturii de interceptare în birourile vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi ar fi chiar specialiştii, cel mai probabil ai SRI, implicaţi în monitorizarea acestora, spun surse judiciare. Aparatura a fost montată în birourile vicepreşedinţilor Constantin Adăscăliţei (PSD) şi Victor Chirilă ( PNL) împotriva cărora procurorii anticorupţie adunau probe într-un dosar ce viza tentativa de trucare a unor licitaţii pentru modernizarea Aeroportului Iaşi, în valoare de peste 200 milioane de euro. La Iaşi, majoritatea în consiliu este deţinută de USL (PSD +PNL), iar consiliul stabileşte, prin votul majorităţii, modul de finanţare a modernizării aeroportului, care califică sau elimină din start anumite firme, scrie România Liberă.

Vicepreşedinţii CJ Iaşi Constantin Adăscăliţei (PSD) şi Victor Chirilă (PNL) ar fi avut informaţii sigure, de la surse autorizate, că în birourilor lor s-a montat tehnică de interceptare ambientală, spun experţii consultaţi de RL. Cei doi însă neagă faptul că au avut informaţii direct de la surse autorizate. „Întâmplător, luni am intrat în biroul lui Chirilă şi am văzut pe jos, lângă tocul uşii, urme de var. M-am uitat pe perete şi, aproape de tocul uşii- partea de sus, am văzut diferenţe de culoare. Acelaşi lucru l-am observat şi la tocul uşii din biroul meu. Am fost siguri că s-a montat aparatură. Noi ne-am zugrăvit pereţii înainte de a ocupa birourile şi nu am mai făcut reparaţii de atunci pentru că nu a fost cazul. Am invitat presa a doua zi, am spart pereţii şi am descoperit aparatura”, ne-a relatat Adăscăliţei.

Imediat după transmisia la televiziuni a demontării tehnicii de interceptare, vicepreşedintele Victor Chirilă a fost sunat de şeful DNA Iaşi şi invitat astăzi la audieri într-un dosar care vizează „licitaţii”.

O afacere de 200 milioane de euro

Conflictul dintre preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad (PDL), şi majoritatea consilierilor care aparţin USL este de notorietate. Adăscăliţei şi Chirilă spun că montarea aparaturii de înregistrare ar fi răzbunarea pedelistului Simirad, care le-a făcut şi plângeri la Parchet. În realitate, cele două grupări mari politice îşi dispută modernizarea Aeroportului Iaşi, ceea ce înseamnă contracte de peste 200 milioane de euro. Simirad vrea să concesioneze lucrările unei firme care să aducă şi finanţarea şi care să-şi recupereze investiţia din exploatare, pe când reprezentanţii USL vor tot concesionare unei firme care să aducă finanţarea, dar banii să fie plătiţi pe măsura recepţiei lucrărilor. Adică un fel de contract tip Bechtel, care încarcă mult nota de plată, deoarece se suportă şi dobânzile creditelor contractate de executantul lucrărilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.