Modernizarea sectorului agricol din România, numai prin comasarea terenurilor agricole

0

Modernizarea sectorului agricol din România nu va fi posibilă fără comasarea terenurilor agricole, chiar dacă se află printre primele ţări cu potenţial agricol din Uniunea Europeană, a declarat, joi, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Tanya van Gool, la un seminar privind comasarea terenurilor agricole.

„România trebuie să urmeze tendinţa înregistrată în UE în ceea ce priveşte comasarea terenurilor agricole şi să elaboreze politici actuale în acest domeniu. Dacă dau exemplul Olandei, aceasta avea în urmă cu 50 de ani 300.000 de ferme agricole, iar acum au rămas doar o pătrime, respectiv 75.000 de ferme, ceea ce nu a împiedicat-o să devină un mare jucător pe piaţa agricolă internaţională”, a spus ambasadorul Olandei în România.

Diplomatul olandez a menţionat că Olanda este la ora actuală, după SUA, cel mai important exportator de produse agricole, cu exporturi cifrate la peste 65 de miliarde de euro pe an, deşi ţara sa este de 6-7 ori mai mică decât România.

„Ne-am specializat în industria alimentară şi nu în producţie. Agricultura a devenit o adevărată întreprindere în Olanda, iar pentru acest lucru ai nevoie de tehnologie şi de bani. România, pentru a deveni competitivă pe piaţa europeană agricolă, are nevoie, în primul rând, de exploatarea tuturor posibilităţilor de comasare a terenurilor”, a adăugat ambasadorul Olandei în România, subliniind că experţii olandezi vor oferi toată experienţa în politica funciară.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ Olandezo-Română, Peter de Ruiter, a precizat că Olanda nu ar fi reuşit în domeniul agricol dacă nu ar fi utilizat cunoştinţele combinate ale tuturor fermierilor şi nu ar fi avut suportul sectorului bancar.

„Sectorul agricol este conectat crucial cu activitatea din sectorul bancar în Olanda şi cred că şi în România ar trebui să existe o astfel de conexiune. De asemenea, ar trebui să existe şi o coaliţie între administraţia publică, politic şi sectorul privat pentru a reuşi”, a adăugat şeful Camerei de Comerţ Olandezo-Română.

Potrivit sursei citate, Olanda este principalul investitor în România, existând posibilităţi reale de colaborare între firmele dintre cele două ţări.” Camera de Comerţ explorează în continuare toate oportunităţile de dezoltare a sectorului agricol din România”, a adăugat Peter de Ruiter.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că finalizarea cadastrului în România reprezintă o prioritate absolută în momentul de faţă. „În ultimii 20 de ani nu am creionat priorităţile în acest domeniu si consider că finalizarea cadastrului în România reprezintă o prioritate absolută. O impozitarea corectă nu se poate face fără finalizarea cadastrului”, a precizat Tabără.

Acesta a reamintit trei programe din domeniul agriculturii realizate în România, în anii ’90, cu sprijin olandez, menţionând experienţa Olandei în domeniul funciar.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti şi Camera de Comerţ Olandeză-Română organizează joi conferinţa cu tema „Comasarea terenurilor: pot fi ‘băncile funciare’ un instrument pentru dezvoltarea agriculturii româneşti?’.

Conferinţa se adresează tuturor celor preocupaţi sau direct vizaţi de problema fărâmiţării excesive a suprafeţelor agricole, o problemă cu implicaţii economice şi sociale majore.

Evenimentul îşi propune să iniţieze un dialog între instituţiile cu competenţe în domeniu, fermierii şi proprietarii de terenuri agricole, mediul academic, bănci şi alte instituţii financiare.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.