Noua forţă militară europeană: Grupul de la Vişegrad

Grupul de la Vişegrad /V4/ a anunţat formarea unui „grup de luptă”, sub comanda Poloniei. Grupul luptă va fi operaţional până în 2016 ca forţă independentă şi nu se va afla sub comanda NATO.

În plus, începând din 2013, cele patru ţări membre ale Grupului încep exerciţiile militare comune sub auspiciile Forţei de Răspuns a NATO, scrie STRATFOR.

La întâlnirea din 12 mai a miniştrilor apărării, s-a discutat despre invitarea Ucrainei în Grup. În urmă cu 10-20 de ani, aceasta ar fi fost o opţiune viabilă. Ucraina dispunea de spaţiu de manevră. Dar faptul care face necesar grupul de luptă al V4 – puterea Rusiei – limitează ceea ce poate face Ucraina. Ruşii sunt pregătiţi să acorde Ucrainei o libertate substanţială de manevră, însă aceasta nu include o alianţă militară cu ţările Grupului de la Vişegrad.

O alianţă cu Ucraina ar oferi o profunzime strategică semnificativă, deşi este puţin probabil ca ea să se formeze. Aceasta înseamnă însă că Grupul va trebui să se extindă spre sud, pentru a include România şi Bulgaria.

Tensiunea mocnită dintre Ungaria şi România cu privire la statutul maghiarilor din România face această extindere dificilă, dar dacă maghiarii pot trăi cu slovacii, ei pot trăi şi cu românii. În cele din urmă, întrebarea interesantă este dacă Turcia poate fi convinsă să participe la această alianţă, dar aceasta este o întrebare departe de felul în care turcii gândesc acum. Istoria va trebui să mai evolueze pentru ca acest lucru să aibă loc. Pentru moment, întrebarea priveşte România şi Bulgaria.

Pe de altă parte, scrie Stratfor, decizia V4 de a propune acest grup de luptă comandat de polonezi este unul din acele evenimente mici, care va fi însă privit ulterior ca un important punct de cotitură, pe care indiferent cât am încerca să-l trivializăm şi să-l plasăm într-un context familiar, nu vom reuşi.

Evenimentul este dovada unui nou nivel de îngrijorare cu privire la o realitate în evoluţie, care include puterea pe care a dobândit-o Rusia, slăbiciunea Europei şi fragmentarea NATO. Deşi era ultimul lucru pe care ţările Vişegrad au vrut să-l facă, acest lucru a fost acum făcut şi aceasta este ceea ce contează.

Grupul de la Vişegrad, sau V4, este format din patru ţări – Polonia, Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria – şi a fost numit aşa după două întâlniri care au avut loc în secolul XIV-lea în Castelul Vişegrad din Ungaria de azi, între liderii regatelor medievale din Polonia, Ungaria şi Boemia.

Grupul a fost reconstituit în 1991, într-o Europă post-Război Rece, sub numele de Vişegrad Trei (din cauză că la acel moment, Slovacia şi Republica Cehă formau o singură ţară, Cehoslovacia), cu scopul de a crea un cadru regional, după căderea comunismului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.