Oamenii de afaceri din Rusia, cei mai corupţi din Europa

Rusia este lider la capitolul corupţie, potrivit companiei de audit Ernst&Young. Oamenii de afaceri ruşi sunt mult mai dispuşi decât colegii lor europeni să ofere mită şi „cadouri”.

De asemenea, Rusia se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte maşinaţiunile în evidenţele fiscale, notează cotidianul rus Gazeta.

Corupţia, mita şi maşinaţiunile au luat amploare în ultimii doi ani în toate ţările europene. Acest lucru este recunoscut de 40% dintre cele 2.300 de persoane intervievate de Ernst&Young, de la simpli muncitori la top-manageri din 25 de ţări europene.

Potrivit lui David Stulb, şeful Departamentului pentru studierea comportamentului lipsit de etică din afaceri, acesta este „răspunsul businessului la riscurile sporite din timpul crizei economice„. „Atitudinea tolerantă faţă de maşinaţiuni, mituire şi corupţie, în combinaţie cu reducerea cheltuielilor pentru companii, înrăutăţesc situaţia”, explică Stulb.

Dintre respondenţii ruşi, 39% au recunoscut că au oferit mită sub formă cash pentru a câştiga o licitaţie sau a „rezolva o problemă”. De multe ori, se propune mită sub formă de cadouri scumpe: 26% dintre respondenţii ruşi au declarat că au oferit asemenea cadouri, iar 25% au spus că au oferit drept mită excursii turistice sau distracţii.
La întrebarea „A avut loc un mare act de corupţie în compania dv în ultimii doi ani?”, 37% dintre respondenţii din Rusia au răspuns afirmativ.

„Acesta este cel mai ridicat rezultat din Europa, pe locul doi situându-se Ungaria, cu 27%, în timp ce în medie în Europa nivelul este de 16%”, subliniază şeful Departamentului pentru ţările din Comunitatea Statelor Independente /CSI/ din cadrul Ernst&Young, Ivan Riutov. În acelaşi timp, doar o cincime dintre respondenţii din Rusia /al doilea rezultat din coadă la nivel european/ au constatat sporirea măsurilor întreprinse de companiile lor în vederea contracarării infracţiunilor corporatiste.

„Situaţia este paradoxală şi extrem de îngrijorătoare”, este de părere Riutov.
Un alt punct la care Rusia se află pe primul loc este cel referitor la falsificarea datelor fiscale. La asemenea falsuri sunt dispuşi să apeleze 13% dintre participanţii ruşi ai sondajului.

În total, propagarea corupţiei şi a mituirii a fost semnalată de 81% dintre cetăţenii ţărilor în curs de dezvoltare şi 46% din ţările dezvoltate. Cei mai corecţi oameni de afaceri locuiesc în Europa de Vest – în Franţa şi Norvegia.

„Este firesc: mentalitatea occidentală este alta. Managerii occidentali nu fac jocuri suspecte. În Rusia, în schimb, condiţiile umilitoare pentru desfăşurarea businessului constituie o normă”, declară preşedintele Mişcării „Pentru o piaţă cinstită”, Ilia Handrikov. „Principala cauză o constituie lipsa unor semnale pozitive şi a exemplelor personale din partea conducerii. În Rusia sunt milioane de oameni „intangibili”, care pot să participe fără nicio consecinţă pentru ei în scandaluri de corupţie”, subliniază Handrikov, citat de Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.