Olguţa Vasilescu: PSD va solicita o comisie de anchetă în cazul interceptărilor de la CJ Iaşi

Partidul Social Democrat va solicita, prin intermediul parlamentarilor de la Comisia de Control a SRI, o comisie de anchetă în cazul interceptărilor de la Consiliului Judeţean Iaşi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, senatorul Lia Olguţa Vasilescu.

„Ce s-a întâmplat ieri (miercuri – n.r.) la Iaşi ridică nenumărate semne de întrebare. (…) Prin parlamentarii de la Comisia de control a SRI vom solicita o comisie de anchetă, pentru a verifica existenţa actului de autorizare pentru măsurile complexe de interceptare audio-video pentru pătrunderea în incite private şi publice şi punerea de tehnică de interceptare.

Având în vedere că SRI este autoritatea naţională în materie de interceptări în scopuri ce privesc instrucţia penală şi securitatea naţională, vom solicita SRI să precizeze dacă unitatea de profil din cadrul SRI a executat lucrarea de montare de tehnică specială sau este montată de altcineva”, a precizat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD.

Olguţa Vasilescu a adăugat că în cadrul comisiei de anchetă se va cere şi verificarea informaţiile obţinute pe parcursul folosirii mijloacelor de interceptare, precum şi dacă acestea motivau menţinerea de restrângere temporară a unor drepturi şi libertăţi constituţionale ale celor doi vicepreşedinţi ai CJ Iaşi. „Potrivit normele europene, durata maximă de interceptare este 30 de zile şi doar dacă există motive temeinice care să justifice interceptarea”, a argumentat senatorul PSD.

Olguţa Vasilescu a precizat că social-democraţii ar vrea să ştie şi care a fost motivul prezenţei preşedintelui CJ Iaşi, Constantin Simirad, înainte de ora 8.00 – ora deschiderii sediului DNA – la această instituţie.

„Domnul preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad, este reprezentatul puterii într-un CJ unde ambii reprezentanţi ai opoziţiei au descoperit aparatură de înregistrare în birouri.

De asemenea, am vrea să ştim şi noi, din curiozitate, în ce dosar ar putea fi urmăriţi penal pentru fapte de corupţie doi vicepreşedinţi din două partide diferite, dar care, foarte important, au atribuţii diferite în cadrul CJ şi deci nu puteau să fie amândoi parte într-un dosar de corupţie. (…) Trebuie să verificăm, de asemenea, şi dacă s-a respectat Codul de procedură penală, este vorba, mai precis de articolele 91, indice 1 şi 91 indice 7, care prevăd că autorizarea se poate face doar după ce a fost pusă în mişcare acţiunea penală”, a spus Olguţa Vasilescu.

Senatorul PSD a menţionat că nu au fost primite până acum nici un fel de explicaţii în legătură cu faptul că ambii reprezentanţi ai opoziţiei dintr-un Consiliu Judeţean au fost interceptaţi.

„Considerăm că regimul Băsescu a schimbat ordinea normală a instrumentării unui dosar, pentru că una este să greşeşti, să dai în cap unui om şi apoi să se adune probe împotriva ta pentru a fi condamnat şi alta este să instalezi deja tehnică de ascultare şi video şi să aştepţi pe cineva să facă o infracţiune, să înjure puterea sau, eventual, să primească vizita unei doamne din Guineea. Noi considerăm că România lui Băsescu a devenit deja un stat poliţienesc, în care poţi fi urmărit oriunde şi oricând dacă te consideră duşman al regimului”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Victor Chirilă, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în biroul său au fost montate microfoane şi camere de luat vederi. El susţine că în partea dreaptă a tocului uşii biroului din Consiliul Judeţean Iaşi i-a fost montat „un adevărat sistem de interceptare a discuţiilor, fără a avea acordul său”.

Conform acestuia, aparatură similară ar putea fi găsită şi în biroul celuilalt vicepreşedinte, Constantin Adăscăliţei (PSD). El a spus că are informaţii potrivit cărora duminică noaptea persoane necunoscute au intrat în sediul CJ, au răzuit varul şi au montat sistemul de interceptare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.