PĂDUREA LETEA: MASACRUL CAILOR DUŞI LA ABATOR. „Sunt foarte frumoşi, dar… Noi nu îi omorâm pe plan local. Am vrut, prin acţiunile astea, să-i dăm la carne”

– Cincizeci şi unu de cai sălbatici adulţi şi douăzeci de mânji au fost strânşi într-un ţarc din satul tulcean Letea (care ţine de primăria din localitatea C.A. Rosetti), la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), şi ar putea sfârşi la abator.

Motivul: fiindcă se înmulţesc foarte rapid, caii au ieşit din rezervaţie, au distrus pădurea şi păşunile din localitate şi au rupt chiar şi gardul şcolii din localitatea C.A. Rosetti, după cum au declarat reprezentanţii primăriei. Din această cauză, autorităţile au angajat mai multe firme care să strângă animalele, să le facă teste de sânge (pentru a vedea dacă sunt sănătoşi sau suferă de anemie infecţioasă, o boală a cailor care se poate transmite şi vacilor), după care să decidă ce trebuie făcut cu cabalinele, scrie Gândul.

Citeste si:  În Polonia au fost descoperite urme de carne de cal în trei depozite

Kuki Bărbuceanu, project manager al asociaţiei de protecţie a animalelor Vier Pfoten, este în Letea şi a povestit pentru Gândul ce se întâmplă cu caii sălbatici. El spune că animalele sunt băgate „de-a valma” într-un ţarc, deşi ei în sălbăticie stau pe grupuri (un armăsar, câteva iepe şi mânji). „Se bat între ei, unii au plăgi multiple, există şi cai şchiopi. Din punctul de vedere al protecţiei animalelor, aceste lucruri reprezintă provocare de suferinţe psihice, fizice, maltratare şi schingiuire, infracţiuni care se pedepsesc cu amendă între 1.000 şi 10.000 de lei şi închisoare între şase luni şi trei ani”, spune Bărbuceanu.

Citeste si:  În Ungaria a început turismul pentru benzină către România

Aurel Cârlan, agent agricol din cadrul Primăriei C.A. Rosetti, susţine că, într-adevăr, caii au fost prinşi, dar că aceştia nu sunt maltrataţi. El a povestit că animalele apar din ce în ce mai des în localitate, provocând pagube, şi că ideal ar fi ca, din cei „aproape 2.000 de cai” care se află acum în rezervaţie, să rămână o sută. „Sunt foarte frumoşi, dar… Noi nu îi omorâm pe plan local. Am vrut, prin acţiunile astea, să-i dăm la carne”, spune Cârlan.

Citeste si:  Întrecere inedită a cailor cu oamenii, în Ţara Galilor
Citește și
1 Comentariu
 1. ieseanul spune

  Cineva retard s-a gandit sa faca nishte bani de buzunar asa ca ideea i-a venit simplu: zi de zi sub ochii lui zburdau caii salbatici in voie. Intr-o zi un consatean a comentat ca il deranjeaza prezenta din ce in ce mai pregnanta a patrupedelor.
  Atat a fost nevoie ca retardului sa-i pice fisa: prinde caii si vinde-i la abator. El ii face pe consateni fericiti iar el se alege cu banii.
  Motivul: Distruge padurea Letea.

  Ma intreb pe el cine il duce la abator ca doar si el a taiat copaci ilegal din padure.
  Ori el are dreptul de a face ce vrea pentru ca-i din partea locului si oricum e mai destept decat un biet cal?!

  Educatia la romani e zero. Multi romani si-ar vinde si mama pentru un pahar de tuica. Asa ceva e inacceptabil. Trebuie facut public si cazul in sine dar mai ales deznodamantul: PUSCARIA pentru cei care fac asa ceva!
  Dar si legea din romania… protejeaza pe cei dornici de imbogatire ilicita 🙁
  Asa ca nu am nici o speranta ca se va face dreptate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close