Peste zece investitori sunt interesaţi să participe la construcţia Hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

Peste zece investitori sunt interesaţi să participe la construcţia Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, numărul companiilor care vor fi implicate în proiect urmând să fie cunoscut în aproximativ zece zile, a declarat directorul pentru Servicii Consultanţă Financiară Deloitte, Valeriu Binig, joi, la o conferinţă de presă.

„Am contactat peste 150 de investitori potenţiali. Am primit peste zece expresii de interes pentru participarea în acest proiect. Statul român va deţine 51% din acţiuni, prin intermediul Hidroelectrica, iar 49% din acţiuni vor fi împărţite între investitori, numărul acestora urmând să fie anunţat în aproximativ zece zile, odată cu lansarea proiectului de Hotărâre privind aprobarea strategiei de atragere a investitorilor”, a afirmat Valeriu Binig.

Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a dat asigurări că partea română are capacitatea de a finanţa acest proiect.

„Hidroelectrica are capacitate de finanţare pentru această hidrocentrală. Construcţia ei este un proiect prioritar pentru România având în vedere serviciile tehnologice de sistem şi energia de echilibrare pe care le va pune la dispoziţia Sistemului Energetic Naţional”, a spus Trihenea.

Procesul de atragere a investitorilor pentru construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa Lăpuşteşti va fi lansat în iunie 2011, după obţinerea aprobării şi publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind aprobarea strategiei de atragere a investitorilor.

Reprezentantul Deloitte a precizat că potrivit calendarului agreat, depunerea ofertelor angajate va avea loc în perioada septembrie – octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizată pentru intervalul octombrie – decembrie 2011. Semnarea Acordului investitorilor şi înregistrarea Societăţii de Proiect sunt estimate să aibă loc în ianuarie şi respectiv februarie 2012.

Costurile construcţiei hidrocentralei se ridică la 1,028 miliarde euro, iar costurile pentru racordarea la Sistemul Energetic Naţional se ridică la 135 milioane euro.

Statul român va deţine 51% din acţiuni, prin intermediul Hidroelectrica, iar 49% din acţiuni vor fi împărţite între investitori, numărul acestora urmând să fie anunţat în aproximativ zece zile, odată cu lansarea proiectului de Hotărâre privind aprobarea strategiei de atragere a investitorilor.

Semnarea contractului pentru lucările de execuţie este programată pentru semestrul doi din 2012, iar primele două grupuri ale hidrocentralei ar putea fi executate în cel de-al doilea semestru din 2017.

Centrala Hidroelectrică cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti ar putea fi pusă în funcţiune în semestrul doi din 2019.

Realizarea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, cu o putere instalată de 1.000 MW (patru grupuri reversibile turbină-pompă a câte 250MW), reprezintă un obiectiv prioritar al Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020.

Proiectul va fi realizat în nord-vestul ţării la 30 kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald, şi va folosi ca bazin inferior rezervorul existent al Centralei Hidroelectrice Tarniţa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.