Protestele „indignaţilor” împotriva clasei politice şi mitingul conservator din Valencia

Mii de persoane – „indignaţii” – s-au reunit în Puerta del Sol, centrul capitalei spaniole, pentru a protesta împotriva clasei politice actuale şi a cere un viitor demn, chiar înaintea alegerilor locale din 22 mai. Cotidienele spaniole notează aceste fapte miercuri, în consemnări care nu ezită să facă referire la noua formă de protest, convocat prin intermediul reţelelor sociale.

În acelaşi timp, tot pe primele pagini ale cotidienelor spaniole de miercuri apar imagini şi relatări cu preşedintele Partidului Popular (principalul partid de opoziţie), Mariano Rajoy, care şi-a susţinut colegii de partid din Valencia.

Cotidianul El Pais nu ezită să vadă o legătură între cele două fapte, şi scrie că Mariano Rajoy a fost prezent la cel mai amplu miting electoral al Partidului Popular, în compania lui Francisco Camps, şeful executivului local valencian, acuzat de corupţie, şi al cărui guvern a adjudecat zeci de contracte fără licitaţie. În acelaşi timp, cotidianul menţionat observă că mişcarea 15M (de la 15 mai, data primei astfel de manifestaţii) creşte în Madrid, şi mii de persoane, „indignaţii” au revenit în centrul capitalei, manifestând împotriva clasei politice, care se află departe de cetăţeni şi de nevoile lor.

În vreme ce mii de persoane se pregăteau să participe, în mai multe oraşe, la noi proteste convocate de platforma „Democraţie reală acum”, Mariano Rajoy îi apără pe politicieni împotriva celor care susţin, precum manifestanţii menţionaţi, că „nu ne reprezintă”. Cotidianul El Mundo notează de asemenea că sute de persoane au rămas în Puerta del Sol, ziarul neezitând să facă referire la acest loc ca fiind „piaţa Tahrir spaniolă”, în amintirea revoluţiei din Egipt. „Poporul unit nu va fi niciodată învins”, strigau oamenii, după cum consemnează cotidianul menţionat, apreciind în acelaşi timp că piaţa centrală din capitala spaniolă este acum fără îndoială ocupată.

Baie de mulţime în Valencia, scrie cotidianul ABC de prima pagină, şi relatează că liderul PP a atras atenţia că sondajele nu sunt echivalente cu votul, în cadrul unui miting extrem de amplu, care a adunat 20.000 de persoane. Totodată, cotidianul spaniol mai notează că stânga caută să capitalizeze protestul din Puerta del Sol, după ce „indignaţii” şi-au sporit protestele înainte de 22 mai. Potrivit unui articol din ediţia digitală, jurnaliştii de la ABC consideră că „nu totul este nevinovat în Soľ, cu referire la faptul că printre aceşti „indignaţi” se află, alături de şomeri, tineri şi chiar gospodine, şi grupuri organizate de militanţi antisistem.

Revenire în arenă la Valencia, anunţă şi La Razon, tot cu referire la sprijinul dat de Rajoy lui Camps în cadrul celui mai amplu eveniment al campaniei electorale a conservatorilor. Paralel, şi acest cotidian spaniol scrie, tot pe prima pagină, că socialiştii şi Stânga Unită (IU) caută „în disperare” să capitalizeze votul grupurilor antisistem. La Razon consideră că, acum, candidaţii socialişti şi comunişti ar instrumentaliza mişcarea spontană a platformei „Democraţie reală acum”, pentru ca aceasta să devină un vot împotriva PP.

Cotidianul catalan El Periodico scrie de asemenea despre a treia zi de mobilizări ale cetăţenilor, ale miilor de „indignaţi” care revin în stradă, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, dinaintea alegerilor din 22 mai. „Nesupunerea civilă paşnică”, consemnează publicaţia menţionată, îşi arogă originile în reţelele sociale şi se extinde pe tot internetul. De asemenea, nici această publicaţie nu ezită să vadă asemănări cu Piaţa Tahrir, apreciind că revoluţia egipteană este acum o referinţă pentru protestele din Madrid şi Barcelona.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.