Puţini cetăţeni ruşi au auzit de „Frontul Popular” al lui Putin

Majoritatea cetăţenilor ruşi nu ştiu că în Federaţia Rusă a fost înfiinţat un „Front Popular” centrat pe Vladimir Putin şi partidul „Rusia Unită”, relevă mai multe sondaje de opinie.

Deocamdată, sociologii nu se încumetă să prognozeze dacă „Frontuľ va câştiga popularitate în ajunul alegerilor parlementare, estimând că şansele lui sunt, în prezent, de 50 la sută.

Acest lucru obligă „Frontul Popular” să-şi intensifice eforturile în vederea atragerii de politicieni cunoscuţi, care nu au legătură cu „Rusia Unită”, notează cotidianul rus Kommersant.

Dintre persoanele intervievate de VŢIOM, 61% au declarat că au auzit despre „Frontul Popular”pentru prima dată chiar de la sociologi, care au pus o singură întrebare „Aţi auzit despre această iniţiativă a lui Putin?”. De asemenea, 29% au spus că „au auzit câte ceva” şi doar 9% au răspuns că „ştiu foarte bine despre ce este vorba”.

„Probabil, sărbătorile din luna mai au umbrit înfiinţarea „Frontului Popular”, explică directorul general al VŢIOM, Valeri Fedorov. Din cauza faptului că prea puţini ruşi sunt la curent cu această iniţiativă, VŢIOM nici nu a mai stat să clarifice ce părere au ei despre ea.

Cu toate acestea, sociologii de la „Opinia publică” /FOM/ au decis să testeze reacţia ruşilor la respectiva iniţiativă, chiar dacă şi ei au remarcat un nivel slab de informare al cetăţenilor pe marginea acestui subiect. Astfel, 56% au răspuns că nu ştiu dacă ar trebui să sprijine sau nu iniţiativa lui Putin, 21% au declarat că sprijină de pe acum „Frontul Popular”, iar 23% că nu-l sprijină.

De altfel, majoritatea celor care au răspuns la sondajul FOM nu au putut preciza motivele concrete pentru care sprijină sau nu „Frontul Popular”. Printre cei care sprijină iniţiativa lui Putin cei mai mulţi sunt de părere că „ea va fi una folositoare”, alţii afirmă că „Frontuľ este important pentru că „este nevoie de unire”, iar alţii îl sprijină doar pentru că în opinia lor „este nevoie de un singur partiď.

În acelaşi timp, ruşii nu acordă importanţă motivelor care l-au făcut pe Vladimir Putin să considere necesară înfiinţarea noii formaţiuni: „să se ţină cont de opiniile şi interesele oamenilor”, „să existe o varietate de opinii” sau „ca oamenii să participe mai mult la viaţa ţării”.

Deocamdată, sociologii nu se încumetă să prognozeze dacă „Frontul Popular” se va bucura de mai multă popularitate în apropierea alegerilor parlamentare din decembrie, deoarece în conştiinţa societăţii ruse cuvântul „front” nu se asociază în niciun fel cu alegerile.

La auzul cuvântului „front”, 15% dintre respondenţi au presupus că este vorba de „acţiuni militare, partizani”, 8% asociază cuvântul cu „nemulţumirea oamenilor şi acţiunile în masă”, 4% – cu „afirmaţii puternic negative” şi 3% – cu „patriotismul, lupta cu duşmanii, cu rezistenţa”. Doar 1% dintre cei intervievaţi leagă „Frontul Popular” de Putin şi „Rusia Unită”.

În acelaşi timp, cetăţenii ruşi intervievaţi se aşteaptă ca la „Frontul Popular” să se ralieze şi alte partide pe lângă „Rusia Unită”. Astfel, 20% sunt de părere că în „Front” ar putea intra „Rusia Justă”, 16% – prognozează o asemenea soartă pentru Partidul Liberal-Democrat, iar 15% – chiar pentru Partidul Comunist. Cele mai „stoice” din acest punct de vedere sunt considerate partidele „Iabloko” şi „Cauza dreaptă”, a căror raliere la „Frontul Popular” este considerată posibilă doar de 4 şi respectiv 6 la sută dintre cei intervievaţi.

Între timp, Aleksandr Bosîh, unul dintre reprezentanţii marcanţi ai „Congresului Comunităţilor Ruseşti” /KRO/, – formaţiune în a cărui activitate este implicat reprezentantul special al Rusiei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/, Dmitri Rogozin – a declarat că formaţiunea KRO va coopera în mod sigur cu „Frontul Popular”. Mai târziu, conducerea FRO a infirmat afirmaţiile lui Bosîh, apreciind totuşi că, pe viitor, o asemenea cooperare „nu este exclusă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.