EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Reacţie la scutul antirachetă: Rusia ameninţă cu Războiul Rece

– Presedintele rus, Dimitri Medvedev, a avertizat, miercuri, 18 mai, ca Rusia ar putea renunta la noul tratat de dezarmare nucleara semnat cu SUA, cu riscul revenirii la Razboiul Rece, in lipsa unui acord privitor la scutul antiracheta.

Daca SUA continua sa isi dezvolte proiectul de scut antiracheta in Europa de Est, in ciuda protestelor Rusiei, Moscova “va trebui sa ia masuri de retorsiune, lucru pe care prefera sa il evite”, a declarat Medvedev.
Medvedev a avertizat ca „ar putea fi vorba, in acest caz, de posibilitatea de a dezvolta potentialul ofensiv al capacitatilor noastre nucleare. Va fi un scenariu foarte prost, care ne va face sa revenim in epoca Razboiului Rece“.

Daca sistemul de aparare antiracheta in Europa va fi desfasurat fara consultarea Rusiei exista riscul unei abandonari a tratatului ruso-american de dezarmare nucleara START, intrat in vigoare anul acesta, a mai adaugat presedintele rus.
„Am dori ca dezvoltarea sistemului antiracheta sa se supuna unor reguli clare“, a subliniat Medvedev, insistand pe necesitatea implicarii Rusiei la discutii. „Invitati-ne sa cooperam!“, a spus el.

Rusia vrea sa fie parte cu drepturi egale la sistemul de aparare antiracheta din Europa. Moscova nu a primit niciun raspuns la solicitare, ci doar asigurari ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei.
Imediat ce s-a semnat acordul intre SUA si Romania pentru instalarea unor elemente antiracheta in tara noastra, Rusia a cerut SUA sa garateze ca aceste instalatii nu reprezinta o amenintare pentru capacitatile nucleare ruse, scrie Agenda.ro.

UPDATE. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Mark Toner a reiterat, miercuri, ca sistemul antiracheta din Europa „nu este indreptat impotriva Rusiei“. Declaratia acestuia a fost facuta pe fondul avertismentului transmis de presedintele rus Dmitri Medvedev, privind riscul unui nou Razboi Rece. „Statele Unite vor continua sa doreasca sa coopereze cu Rusia“, a precizat Mark Toner.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata