EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Sarkozy: Partidul Socialist francez a pierdut bătălia morală

Nicolas Sarkozy a luat dejunul ca în fiecare marţi cu deputaţii partidului său şi a trecut în revistă principalele evenimente ale actualităţii franceze.

Într-un moment în care întreaga ţară şi jumătate de lume comentează soarta lui Dominique Strauss-Kahn, încarcerat la New York, preşedintele a omis cu bună ştiinţă subiectul.

Urmând indicaţiile Palatului Elysee, pe care el însuşi le-a convenit, şeful statului le-a reamintit deputaţiilor că trebuie să fie uniţi şi să dea dovadă de ‘demnitate, sânge rece şi putere de muncă’, notează miercuri ziarul El Pais.

Ceea ce gândeşte şi vorbeşte în privat este altceva. Potrivit ziarului Le Monde, Sarkozy ar fi spus că Partidul Socialist -încă şocat de căderea candidatului său cel mai bine plasat pentru a-i disputa preşedinţia Republicii – a pierdut lupta morală. Ceea ce în opinia şefului statului, un fin cunoscător al strategiei electorale, reprezintă un dezastru pentru adversarii lui. Cu câteva ore înainte de acest dejun de lucru tradiţional, conducerea socialismului francez se reunea la Paris într-un fel de celulă de criză sau de cabinet psihologic, pentru a evalua în privat şi cu uşile închise devastatorul impact al arestării lui DSK.

Nu a fost luată nicio decizie-cheie, dar a fost confirmat calendarul alegerilor primare, care se va încheia la 13 iulie odată cu prezentarea tuturor candidaturilor, şi care rămâne la fel. În încercarea da merge înainte cu inerţia instituţională şi de a senzaţia că partidul este viu în ciuda celor întâmplate, secretarul general Martine Aubry a asigurat că în acest episod există o victimă: ori femeia care a făcut denunţul, ori Strauss-Kahn”. „Doar ei ştiu, deocamdată, ceea ce s-a întâmplať. Apoi discursul ei a virat spre angajamentul partidului faţă de francezi, încercând să delimiteze teritoriul minat, care aparţine exclusiv lui DSK, de restul.

Nu s-au făcut nici anunţuri spectaculoase. Martine Aubry, de exemplu, nu şi-a anunţat candidatura pentru alegerile primare. După căderea lui Strauss-Kahn – care făcuse un pact nescris cu Aubry prin care urma să se prezinte candidatul cel mai bine plasat în sondaje – asupra liderei socialiştilor se fac presiuni pentru a face un pas înainte şi a se angaja în cursă. În schimb, fostul secretar genral, François Hollande, care de câteva luni şi-a anunţat candidatura, potrivit unui sondaj publicat de ziarul Le Parisien apare ca marele avantajat al morţii politice a lui Strauss-Kahn şi receptor al voturilor acestuia. Între membrii partidului lui Sarkozy nu domneşte însă optimismul văzând cum se pierde un rival puternic.

Este adevărat că DSK părea politicianul cel mai apreciat de francezi pentru a deveni preşedinte al Republicii. Dar la fel de adevărat este şi că Sarkozy, a cărui cotă creşte în campaniile electorale, îi luase măsura şi ştia cum să-l atace. În stilul de viaţă ostentativ a lui DSK şi aparteneţa sa la stânga ‘ultracaviară’, pe care o dispreţuieşte dreapta franceză pentru lipsa de empatie cu cetăţeanul de rând.

Strauss-Kahn şi-a petrecut ultimii ani închis în biroul său din Washington, fără să cunoască nevoile francezilor. Astfel încât nu numai PS va trebui să-şi schimbe strategia. Şi Nicolas Sarkozy va trebui să renunţe la aceste mizerii special pregătite pentru DSK. Hollande – mai greu de prins şi care joacă rolul politicianului prieten al clasei mijlocii cu propuneri coerente şi angajat pe teren – va avea nevoie de altă tactică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata