EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Secretele celei mai vizionate imagini pe Internet

Fotografia difuzată de Flickr pentru Casa Albă, în care este înfăţişat preşedintele Obama şi echipa lui privind operaţiunea de capturare a lui Ben Laden, a devenit cea mai văzută imagine din istoria acestei reţele sociale.

Imaginea, postată pe contul unui oficial al Casei Albe, a însumat circa 2 milioane şi jumătate de vizualizări şi a ajuns să aibă o medie de 140.000 de accesări pe oră, depăşind inclusiv imaginile postate de coroana regală britanică de la nunta prinţului William cu Kate. Iată o analiză a detaliilor şi cauzelor popularităţii înregistrată de această poză, notează miercuri (18 mai 2011) ziarul ABC.

În primul rând, fotografia nu a fost făcută la întâmplare şi nici de cineva lipsit de experienţă. Rezultatul este rodul muncii lui Pete Souza, fotograful oficial al Casei Albe, care a asistat la reuniunea de control a operaţiunii militare ordonate de preşedintele Barack Obama, la 1 mai. Souza care este însoţit de obicei de două aparate, a făcut sute de poze în această şedinţă tensionată de peste 40 de minute, deşi Casa Albă nu a decis să fie publicate decât patru dintre ele, fapt ce le acordă o şi mai mare valoare, fiind singura mărturie grafică a morţii lui Osama Ben Laden, cel puţin până acum.

Concentrându-ne asupra imaginii respective, merită subliniate şi alte aspecte extrem de importante. Pe de-o parte se prezintă un moment delicat al operaţiunii de capturare a liderului Al Qaida, posibil chiar în momentul asaltului asupra cartierului său general din Abbottabad. Feţele privitorilor trădează o mare atenţie şi o preocupare ilustrată la perfecţie.

Pe de altă parte dispunerea fiecărui participant la această reuniune nu este întâmplătoare; aşezate în primul plan, se află personajele cele mai importante, preşedintele, vicepreşedintele, secretarul de stat, ministrul apărării şi consilierul pe probleme de securitate naţională; în picioare apar alte personaje de rang inferior, ceea ce scoate în relief elementul de subordonare al scenei.

Scena urmăreşte ca la carte regula celor trei tremi, o formă de compoziţie care ordonează obiectele în cadrul imaginii. Doar preşedintele Obama ocupă unul din cele patru puncte ‘forte’, fiind subliniat clar rolul său de protagonist al misiunii. Aspectul, pe care îl scoate în evidenţă autorul încă de la început, este dramatismul oferit de imagine prin tehnica ‘focalizării’ materializând direcţia privirilor tuturor personajelor către micul ecran de unde venea informaţia în direct.

Deosebit de puternică este imaginea preşedintelui, concentrată şi bătăioasă în acelaşi timp, încercând parcă să transmită poporului american poziţia ţării lor împotriva terorismului internaţional; o expresie folosită de marii eroi şi care este, fără îndoială, un preţios capital politic pentru a relansa imaginea preşedintelui, care a recâştigat mult din popularitate în ultimele săptămâni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata