EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Traian Băsescu: Când a trecut iniţiativa privind legea educaţiei, în Parlament dormeau toţi

0

Preşedintele Traian Băsescu susţine că, atunci când a fost aprobat tacit în Camera Deputaţilor proiectul legislativ care elimina obligativitatea predării istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor naţionale, dormeau toţi în Parlament, inclusiv cei care „au ţipat” după.

„Aici nu aş vrea să faceţi speculaţii legate de premier, dar stabilitatea politică înseamnă stabilitatea alianţelor, a structurii politice sau găsirea unor soluţii care să dea stabilitate şi nu guverne provizorii şi soluţii lipsite de credibilitate.

Mă uitam chiar zilele trecute la nişte declaraţii de-astea supărate că au dormit în Parlament şi a trecut nu ştiu ce lege cu limba română pentru maghiari, ca şi cum dormise un singur partid. Dormiseră toate! În Parlament, când s-a adoptat legea, inclusiv cei care ţipau erau într-un somn adânc, s-au trezit când a trecut legea”, a declarat şeful statului, joi, la o dezbatere privind relansarea economiei.

El a punctat că, în momentul de faţă, elementul-cheie pentru România este stabilitatea, iar o ţară aflată într-o criză politică este una care face mulţi paşi înapoi.

„Aşa ceva nu-i permis. E o chestiune de responsabilitate. Nu poţi să arunci vorbe că ‘noi ne-am supărat că am dormit şi a trecut legea’ şi analiştii politici, analiştii economici să spună: ‘A, risc de instabilitate politică în România'”, a spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că responsabilitatea omului politic ar trebui să se manifeste mai ales în momente dificile, completând că este nevoie de continuarea proceselor de reformare a partidelor politice.

” S-a introdus doar o jumătate de măsură, tipic dâmboviţean: ‘vot uninominal, dar compensat’. Şi a ieşit ce vedeţi. Trebuie vot uninominal, pui într-un singur tur, pui în două tururi, dar vot uninominal. Trebuie respectat referendumul.

La ce ne foloseşte acum că avem două Camere, sunt 400 de legi care se adoptă tacit, cu două Camere?! Da, sunt 400 de proiecte de legi în Parlament, din care vreo 100 se apropie să fie adoptate tacit. Dar spunem că avem două Camere. Deci cred că trebuie să ne adaptăm şi structurile politice şi sunt ani decisivi în care o putem face sau n-o putem face sau nu vrem s-o facem. Dar eu cred că această reformă, nu numai economică, şi politică, trebuie făcută”, a conchis şeful statului.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, tacit proiectul de lege care elimină obligativitatea predării istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor naţionale.

Proiectul iniţiat de deputatul Mircia Giurgiu prevede abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale istoria şi geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.