EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Unda de şoc a scandalului DSK a atins PS, cu risc de divizări interne

Scandalul referitor la cazul DSK aruncă Partidul Socialist Francez /PS, de opoziţie/ într-o stare de „agitaţie” şi „panică”, cu risc sporit de divizări interne, estima miercuri (18 mai 2011) presa franceză, relatează canalul internaţional de televiziune France 24.

„La Solferino, sediul parizian al PS, este panică la borď’, scrie La République des Pyrénées, adăugând: „Totul era blocat şi iată că totul se prăbuşeşte, cu aparenţe de coşmar”.

„Acest cataclism este un pericol pentru unitatea PS”, este de părere Courrier Picard, în timp ce Le Figaro evocă într-un articol situaţia „socialiştilor, dezastruoasă, nesigură”.

”Istoria PS este cea a divizărilor sale”, reaminteşte Laurent Fabius.

„Mai mult ca probabilă, dezertarea lui DSK resetează la zero contoarele candidaţilor la primare, dar şi o bună parte din strategia partidului”, scrie La Nouvelle République du Centre Ouest, adăugând: „Înmărmurită de arestarea favoritului în sondaje” /DSK/, Martine Aubry „şi-a văzut castelul din cărţi de joc construit cu răbdare de luni de zile că se prăbuşeşte la o simplă suflare”.

Pentru publicaţia Les Dernieres nouvelles ďAlsace, „socialiştii se străduiesc s-arate că sunt uniţi, ceea ce în sine este o performanţă, dar fără măcar să se limiteze la închiderea măcelăriei primarelor, sau colţii unora şi ai altora vor fi cu atât mai tăioşi cu cât ei vor fi ascuţiţi de glorioasa incertitudine a lupteľ’. Din păcate, adaugă Les Dernieres nouvelles ďAlsace, „anunţul decesului, că întărzie să fie citit, este încă un paşaport pentru o călătorie foarte periculoasă într-o ţară cu rivalităţi sângeroase faţă de care nu există nici lege, nici dreptate, nici credinţă”.

„Odată doliul trecut, socialiştii vor trebui să îngroape spectrul dispersiei candidaturilor şi al divizărilor”, estimează la rândul său Midi libre. Dar toate sunt în folosul Elysee. „Scandalul permite mascarea efectului de bling-bling al unui Sarkozy ale cărui metehne par dintr-o dată derizorii”, mai scrie publicaţia.

Le Républicain Lorrain împărtăşeşte aceeaşi analiză: „Contradicţia dintre discursul moralizator al PS şi presupusul comportament al unuia dintre membrii săi eminenţi constituie, inconştient, un bun argument al campaniei şefului statului”, care, „fără nici măcar să se agite, sau să se exprime pe această temă, profită de o pauză binevenită”.

Pentru La Montagne, dimpotrivă, „DSK, banii săi, cusururile sale, maşinile sale, costumele sale ar decontamina bling-bling-ul lui Nicolas Sarkozy din Fouqueťs. Va fi mai greu cu janseniştii Hollande şi Aubry”, conchide publicaţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata