Azerbaidjanul critică rezoluţia Parlamentului European, pe care o consideră „pârghie de presiune” pe marginea Nabucco

Oficialii de la Baku şi-au exprimat nedumerirea în legătură cu adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluţii care condamnă suprimarea acţiunilor opoziţiei din Azerbaidjan şi exprimă îngrijorarea faţă de înmulţirea cazurilor de încălcare a drepturilor şi libertăţilor omului în republică.

Săptămâna aceasta rezoluţia a fost dezbătută în parlamentul azer, deputaţii criticând textul ei şi subliniind că acesta nu corespunde caracterului de cooperare dintre Azerbaidjan şi Uniunea Europeană /UE/, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În opinia unanimă a deputaţilor azeri, apariţia unor asemenea documente confirmă existenţa unor standarde duble în modul în care organizaţiile internaţionale abordează Azerbaidjanul. În acest fel, aceste organizaţii ar încerca să oblige Azerbaidjanul să facă mai multe concesii pe marginea diferitelor probleme.

Vicepreşedintele parlamentului azer, Ziafet Askerov, a declarat direct că rezoluţia adoptată de Parlamentul European privind încălcarea drepturilor omului constituie încă o pârghie de presiune la adresa Azerbaidjanului în ceea ce priveşte proiectul Nabucco. „Ei vor să obţină de la Baku mai multe concesii. Dacă nu obţin ce îşi doresc, ei folosesc presiunea la adresa Azerbaidjanului, sub pretextul respectării principiilor democraţiei şi drepturilor omului. Asta nu este bărbăteşte”, a spus Askerov.

Dezbaterea din parlamentul Azerbaidjanului s-a încheiat cu adoptarea unei scrisori de protest la adresa Parlamentului European. „În opinia noastră, democraţia are nu doar un caracter instituţional, ea trebuie să se manifeste în conştiinţa oamenilor. În regiune există ţări în care încălcările drepturilor omului au o anvergură mult mai mare, există ţări unde drepturile omului sunt pur şi simplu călcate în picioare. În rezoluţie, însă, este nominalizat tocmai Azerbaidjanul şi noi considerăm o asemenea atitudine părtinitoare”, se spune în protest.

Comentând rezoluţia Parlamentului European, politologul Rasim Musabekov subliniază că în Azerbaidjan sunt destule probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului şi că acest lucru este destul de evident, iar rezoluţia este una justă.

„Însă, în principiu, nici autorităţile azere nu neagă existenţa unor asemenea probleme, dar explică în acelaşi timp că Azerbaidjanul este o ţară tânără, aflată în stare de război şi din acest motiv unele restricţii /privind drepturile omului/ sunt inevitabile”, precizează Musabekov. În acelaşi timp, politologul este de părere că Parlamentul European nu este pe deplin informat în legătură cu situaţia privind drepturile omului din republică şi nu poate evalua situaţia în mod exact.

În opinia mai multor analişti, poziţia autorităţilor azere faţă de textul rezoluţiei este una explicabilă, deoarece ele nu vor să primească din partea Parlamentului European asemenea evaluări. Însă, aceasta nu înseamnă că respectiva dispută se va răsfrânge negativ asupra cooperării dintre Parlamentul European şi Baku.

În finalul articolului, Nezavisimaia Gazeta precizează că la 20 mai este programată o vizită a unei delegaţii a Parlamentului European la Baku, în frunte cu preşedintele instituţiei, Jerzy Buzek. Partea azeră intenţionează să-i înmâneze personal lui Buzek scrisoarea de protest şi să discute toate problemele delicate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.