Băsescu vrea împărţirea României pe regiuni până în 2012. Cum ar arăta harta ţării conform proiectului UDMR

[block]2[/block]

– Desfiinţarea judeţelor şi împărţirea administrativă a României pe regiuni revin în discursul lui Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va demara discuţiile cu partidele politice, astfel încât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012.

„Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, mă refer la judeţe, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judeţ ca un drum să fie de la sud la nord, iar judeţul următor vrea unul de la est, la vest, că pe acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lui. Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze” ,a precizat Băsescu, joi, la o întâlnire pe teme economice, subliniind că măsura este necesară în ciuda faptului că nu va fi acceptată prea uşor de populaţie.

Declaraţiile preşedintelui vin în contextul în care un proiect de lege referitor la împărţirea ţării în 16 regiuni se află deja în dezbaterea Parlamentului. Iniţiativa, aparţinând grupului UDMR, a fost deja aprobată de Senat, prin adoptare tacită, aflându-se de trei luni în atenţia deputaţilor.

Cel mai sensibil punct al iniţiativei este cel care priveşte reunirea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune, care ar reconstitui în linii mari regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc. Transilvania ar include, în total, şase regiuni: Arad-Caraş Severin-Timişoara, Bihor-Sălaj-Satu Mare, Hunedoara-Alba, Sibiu-Braşov, Maramureş-Cluj-Bistriţa Năsăud şi Harghita-Covana-Mureş.
Moldova ar fi structurată în trei regiuni, ştergându-se din punct de vedere administrativ delimitarea istoică cu Muntenia: Suceava-Botoşani, Iaşi-Neamţ-Bacău-Vaslui, Brăila- Galaţi-Vrancea-Buzău.

Alte şapte regiuni ar urma să prindă contur în urma reorganizării judeţelor din sudul ţării: Dolj-Mehedinţi-Olt, Gorj-Vâlcea, Argeş-Dâmboviţa-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Călăraşi-Ialomiţa, Constanţa-Tulcea şi Bucureşti, scrie Gândul.

CITESTE SI

[block]1[/block]Regionalizarea şi destrămarea României prin noua Regiune Autonomă Maghiară impusă de UDMR. Academicianul Dinu Giurescu trage semnalul de alarmă


Citește și
5 Comentarii
 1. lili spune

  DACA EDILII NU REUSESC ACUM SA ADMINISTREZE JUDETELE, CREDETI CA VOR FI IN STARE SA ADMINISTREZE REGIUNILE?…

 2. mihai spune

  Ii linseaza lumea daca fac asa ceva guvernantii nostrii .
  Judetul Mures are o usoara majoritate etnica romana( 53%) iar alipirea la regiune a Jud. Harghita&Covasna ar duce in timp la maghiarizarea romanilor de aici.
  Atentie Dl. guvernanti ca va jucati cu focul.

 3. 313 spune

  Asta nu-i a buna, ceva nu este in regula daca vor sa faca asa ceva. Vorba lui @Mihai , va dati seama ce ar insemna regiunea jud. Mures, Harghita , Covasna. Romanii trebuie sa se trezeasca sa fie dracului mai uniti , ca au ajuns sa fie stapani in tara noastra ungurii si tiganii.

 4. Bobo spune

  Pe conducatorii nostrii de la Bucuresti ii doare undeva de Transilvania…..nu se gandesc ce ar insemna tinutul secuiesc…si asa Harghita si Covasna deja fac ce vor.Sa se duca naibii ei la magazin sa ceara o paine in maghiara, ca eu nu o sa fac asa ceva in ROMANIA….de ce dreq nu dam direct toata tara ungurilor k noi nu suntem in stare sa facem nimic….
  Bine ca nu sunt bani de nimic da voi faceti regiuni…..ganditiva ca tara moare de foame…de atat sunteti in stare…
  Faceti bagaje dragi romani si mergeti oriunde va va fi mai bine,si eu am sa fac la fel….cu toate ca ma doare sufletul pentru tara asta,dar asta e……

 5. 911 spune

  Oameni buni, inainte de comentarii mai cititi si voi… Este proiect de la UE si Romania va primi 11 milrd de euro pentru descentralizare administrativa(!) incepand cel tarziu cu anul 2013 deci, teoretic ar trebui sa ne fie mai bine, inainte de a arunca cu tot felul de comentarii ungurii si pana acum au trait in tara si nu a fost „razboi”, fara o putere care sta la centru toate regiunile isi gospodaresc teritoriile si nu mai ajung chiar asa de multi (politicieni) sa fure de peste tot… dar cum e romanul arunca cu tot felu’ de comentarii cum ca ne vor fura tara altii… daca s-ar intampla poate s-ar face ordine…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.