Când vom avea majoritate parlamentară, vom declanşa suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, a declarat Crin Antonescu

În momentul în care vom avea o majoritate parlamentară, vom declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, a declarat, vineri (20 mai), într-o conferinţă de presă, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Crin Antonescu.

Întrebat dacă Uniunea Social Liberală (USL) va propune suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în momentul în care va reuşi crearea unei majorităţi la nivelul Parlamentului, Crin Antonescu a declarat că, din punctul său de vedere, acest lucru se va întâmpla.

„Din punctul meu de vedere, da”, a afirmat liderul PNL.

Preşedintele PNL a lansat un lung şir de acuze la adresa şefului statului, afirmând că deşi vorbeşte despre stabilitate, „preşedintele Traian Băsescu este principalul factor de instabilitate şi are, în mod vădit, un comportament iresponsabil în funcţia pe care o deţine”.

„Încă o dată trebuie să spun foarte clar că soluţia pentru stabilitatea României şi pentru ieşirea din criză, sau primul pas către o astfel de soluţie, este constituirea unei majorităţi pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi pentru înlăturarea partidului său de la guvernare”, a declarat Crin Antonescu.

El l-a acuzat pe şeful statului de repetate încălcări ale Constituţiei prin recentele declaraţii pe care le-a făcut referindu-se la decizia de reducere a salariilor cu 25%, la tăierea pensiilor, la reabilitarea termică a blocurilor, la referendumul privind Legea Capitalei şi la creşterea TVA de la 19% la 24%.

„Profitând de complicitatea sau de neglijenţa foarte multor elemente din viaţa publică românească şi de pe scena politică, preşedintele a ajuns să nu mai disimuleze încălcarea permanentă de către domnia sa a Constituţiei României. Avem un preşedinte care ia decizii încălcând Constituţia, îşi asumă prerogative pe care nu le are prin Constituţie şi, în acelaşi timp, se achită lamentabil de prerogativele şi obligaţiile pe care Constituţia i le prescrie”, a declarat Crin Antonescu.

În privinţa şanselor constituirii unei majorităţi parlamentare în această sesiune, Crin Antonescu s-a declarat optimist, precizând că, începând de luni, vor avea majoritatea în Senat.

„După cum se ştie, luni, vom avea oficial şi scriptic, de data asta, majoritatea în Senat. Şi evident că miza sau scopul este constituirea unei noi majorităţi. Am vorbit cred destul de răspicat despre asta, majoritatea la nivelul ambelor Camere. Acea majoritate care schimbă un Guvern care impune un Guvern, care poate hotărî suspendarea preşedintelui sau nu”, a completat Antonescu.

Despre negocierile purtate cu alte partide sau parlamentari care să se alăture preconizatului demers al USL, preşedintele liberal a spus că a făcut deja un apel către „conştiinţa individuală a fiecărui parlamentar”.

„Am exprimat marţi un apel foarte clar către conştiinţa individuală a fiecărui parlamentar, în principal din Partidul Democrat, dar am răspuns de faptul că negocieri şi discuţii se poartă cu formaţiunile politice atunci când am fost întrebat despre gruparea Vasile Blaga”, a precizat Crin Antonescu.

Întrebat dacă există semnale concrete dinspre membrii PDL, Antonescu a răspuns „Da.”, dar nu a dorit să dezvolte, precizând că va anunţa, aşa cum s-a întâmplat în cazul parlamentarului fost PDL de Oradea, Octavian Bot, în momentul „în care se întâmplă ceva”.

În opinia lui Crin Antonescu, cea mai rapidă cale de constituire a unei majorităţi parlamentare, precum cea dorită de Opoziţie, ar fi o alianţă USL+UDMR.

„Am spus mereu şi public şi neoficial – mizăm pe responsabilitatea UDMR ca forţă politică importantă în România (…) În acest sens speram o discuţie, negociere şi colaborare, nu ne ducem cu o chestiune punctuală pentru că i-am prins la strâmtoare pe unii sau pe alţii, să tranzacţionăm aceste lucruri. Poziţiile noastre sunt cunoscute, unele sunt convergente cu ale UDMR, altele nu, asta nu împiedică să rămână principala varianta – construirea unei noi majorităţi cu UDMR”, a conchis preşedintele PNL.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.