EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Blonda, Chiorul şi Piticul, începutul cenzurei politice

1

– O banală asemănare cu poreclele unor personaje politice de prim rang a scos o piesă de teatru de pe afişul unei săli bucureştene. Cu câteva minute înainte de premieră, comedia „Blonda, Chiorul şi Piticul“ a fost interzisă de directoarea Sălii Dalles pentru că numele avea conotaţii politice. Regizorul nu a fost de acord cu schimbarea numelui, astfel că a fost nevoit să strângă catrafusele şi să părăsească sala. Culmea, afirmă Jurnalul Naţional, este faptul că piesa de teatru nu are nimic cu politica.

Adică, nu există personajele Udrea, Băsescu sau Boc, aşa cum poate s-ar putea crede. Spectacolul este o satiră a societăţii de astăzi la care se râde foarte mult. Ştefanis Lupu, regizorul piesei şi iniţiatorul proiectului, afirmă că sâmbătă, înainte de premiera piesei a avut o discuţie absolut halucinantă cu directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, care i-a spus că trebuie să schimbe titlul piesei sau aceasta nu se va mai juca. „Eu sunt pusă de ei, cu spectacolul ăsta m-aţi terminat“, afirmă regizorul că ar fi spus directoarea.

Mai mult, regizorului i s-a pus în vedere „să-l schimbe pe ăla, că prea seamănă cu…“. „Doamnă, dar rolul lui este un profesor de geografie, nu e preşedintele“, a fost replica lui Ştefanis Lupu. Chiar înainte de începerea premierei, când sala era aproape plină, au fost strânse toate afişele şi banerele de la intrare, care anunţau piesa. Ştefanis Lupu, citat de Libertatea, susţine că este primul caz de cenzură după 1989.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Eu.gen spune

    Pai daca piesa nu are de-a face cu politica atunci de ce se crede ca au cenzurat-o? Ce, doar nu e singura piesa care face efectiv misto de politica nu? Restul de ce nu au fost cenzurate? Cred ca unora doar le place sa se simta persecutati!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.