Cine îi „mănâncă” energia miliardarului Dinu Patriciu

– Enumeră sutele de milioane de euro pe care le-a investit sau le va investi, aşa cum înşiruim noi, muritorii de rând, zilele până la salariu. Atunci când este întrebat despre mult trâmbitatul faliment al trustului de presă Adevărul Holding şi datoriile din jurul lui, despre cum s-a transformat dintr-un „petrolist respectabil” în „băcan” sau despre retragerea pe insule exotice, răspunde, destul de iritat, dar cu un zâmbet cinic în colţul gurii: „toti cei care vorbesc în diferite ziare sau bloguri despre falimentarea trustului de presă sau decăderea mea la stadiul de „băcan” pentru că am deschis lanţul de băcanii Mic.ro, vor doar să prindă „pestele cel mare”- adică pe mine”, spune unul dintre cei doi români aflaţi în topul miliardarilor lumii realizat de revista americană Forbes.

„Nu pot sa stau sub palmier”

Trecând la lucruri „mai serioase”, Patriciu pune pe tapet lista domeniilor în care îşi va concentra investiţiile viitoare: energie alternativă, imobiliare (că doar e arhitect de profesie!), investiţii financiar-bancare, media şi – doar ca investitor, nu şi pe parte de management – in retail. „Nu pot şi nu ştiu să stau sub palmier, ci să fac afaceri. În momentul de faţă am o expunere de 600 de milioane pe piaţa din România pe care, alături de Germania, mă voi concentra pe viitor”, mai spune fostul proprietar al Rompetrol.

Cine îi „mănâncă” energia miliardarului

Deşi are afaceri în diverse domenii, Patriciu recunoaşte că „marea sa dragoste” rămâne energia, de data asta, cea alternativa, pe care o consideră ca având cel mai mare potenţial pentru viitor. „Afacerile cu energie îmi consumă cea mai mare parte din propria energie”, glumeste Patriciu.

Omul de afaceri deţine acţiuni în două companii din domeniul energiei „eco”: un producător olandez de turbine eoliene şi o fabrică de celule fotovoltaice din Marea Britanie.

Patriciu mai mizează şi pe Marexin, o firmă care a investit zeci de milioane de dolari în exploatarea nămolului sapropelic din perimetrul Mării Negre.  Acest tip de nămol ar putea deveni intr-o zi o alternativă fiabilă la hidrocarburi. Continuarea în România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.